ЕС дава възможност на всяка страна членка да прекрати или изобщо да не оказва военна помощ на Украйна, стига да пожелае.

Поне на тази мисъл навежда още втората точка от приетите снощи заключения за Украйна на Европейския съвет – срещата на върха на Съюза в Брюксел. Най-малкото всяка страна членка може да използва текста като вратичка и да откаже помощ.

„Европейският съвет подчертава значението на непрекъснатите усилия на държавите членки да подпомогнат посрещането на неотложните военни и отбранителни нужди на Украйна, без да се засяга специфичният характер на политиката за сигурност и отбрана на определени държави членки и като се вземат предвид интересите на всички държави членки в областта на сигурността и отбраната“, е записано в заключенията.

Новото българско правителство заяви желание да се включи в инициативата на Съюза за осигуряване на 1 милион боеприпаси за Киев.

На предишния Европейски съвет в края на март президентът Румен Радев заяви в отговор на въпрос на Клуб Z, че България ще поставя условия произведени на нейна територия снаряди, поръчани от други държави, да не отиват в Украйна.

В точка 3, където се говори да бъдещи ангажименти към сигурността на Украйна, също има вратичка:

„Такива ангажименти ще бъдат поемани при пълно зачитане на политиката за сигурност и отбрана на определени държави членки и като се вземат предвид интересите на всички държави членки в областта на сигурността и отбраната.“

ЕС смята да подготви и световна среща на върха за мир. Тя е във връзка с формулата на украинския президент Володимир Зеленски за прекратяването на конфликта.

Европа е решена за гарантира, че на Русия ще бъде потърсена отговорност за агресивната война. Бъдещият трибунал трябва да се ползва с най-широка междурегионална подкрепа и легитимност.

В срещата чрез видеоконферентна връзка се включи и Зеленски. Той призова европейските лидери да започнат работа по нов, 12-и пакет от санкции срещу Русия.

Върховният представител на ЕС за външната политика Жозеп Борел каза пред журналисти че Съюзът може да създаде нов фонд за оказване на помощ на Украйна в сферата на отбраната. Трябва да се обърне внимание и на обучението на украински войници и модернизирането на въоръжените сили на Киев.

“Важно е да не се спира с налагането на санкции. Колкото по-малко паузи има, толкова по-трудно ще се адаптира Русия към натиска, който ѝ се оказва, и толкова по-трудно ще ѝ бъде да заобикаля санкциите", заяви Зеленски, цитиран от уебсайта на украинското президентство.

ЕС може да започне преговори за членство с Украйна още през декември, ако дотогава тя е изпълнила всички необходими критерии. Това каза след срещата на върха председателят на Европейския парламент Роберта Мецола. Тя бе категорична, че преговорите трябва да започнат още тази година. Вероятността обаче е малка, смятат дипломати.

Европейският съвет прие снощи заключения и за сигурността и отбраната. Лидерите на страните членки призовават да продължи работата по всички направления на действията за доставка и съвместно възлагане на обществени поръчки за боеприпаси и ракети, по-специално по Акта в подкрепа на производството на боеприпаси (ASAP) с цел на бързото му приемане. Тези боеприпаси също са предназначени за Украйна.

„Европа трябва да помисли за събиране на достатъчно боеприпаси. За нас е важно, че това засяга българската военна промишленост. Част от инвестициите в Европа за повишаване на капацитета биха могли да бъдат в България, ако сме достатъчно активни. Една от задачите на министрите на отбраната Тодор Тагарев и на икономиката Богдан Богданов ще бъде да работят за това“, коментира пред журналисти в Брюксел премиерът Николай Денков, който участва в Европейския съвет.

По въпроса за евентуално използване на активите от курортния комплекс „Камчия“ той смята, че в момента това не е належаща тема, тъй няма как да подпомогне Украйна.

„Нека видим как ще се решат действията на европейско, дори на световно ниво, дали ООН може да се включи в механизмите по отношение на юридическите основания за използване на тези средства. Ние няма да бъдем лидери в този процес, защото е много сложен“, каза Денков.

Финансовият министър Асен Василев споделил идеите си за използване на замразените руски активи с председателяти на Европейския съвет Шарл Мишел и на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.