"Няма еднозначно тълкуване по въпроса, дали трябва да се спре процедурата за избор на нов главен прокурор, тъй като има разпоредба, която казва, че може да не се спре, когато има надделяващ обществен интерес.

Това е възможност в едната и в другата посока. На този етап не може да се каже категорично коя е точната и правилната позиция."

Така представляващият Висшия съдебен съвет (ВСС) Боян Магадлинчев коментира за БТА въпроса - дали делото в Конституционния съд, свързано с последните изменения в Наказателно процесуалния кодекс и Закона за съдебната власт, както и евентуалните промени в Конституцията налагат спиране на процедурата.

Както Клуб Z писа, след мълниеносното поставяне на Борислав Сарафов в стола на Иван Гешев, Пленумът прие и идея на Прокурорската колегия и стартира и процедурата за избор на нов главен прокурор.

Това стана на фона на призиви, че съветът не се ползва с доверие и дори, че е делегитимиран, най-малкото защото мандатът му е изтекъл на 3 октомври м.г.

После и правосъдният министър Атанас Славов атакува процедурата пред ВАС, а днес и политически партии от парламента (с все ДПС и Делян Пеевски) призоваха кадровиците да спрат избора.

Във връзка с проекта на декларация, внесена в парламента от народни представители, с призив да се спре процедурата по избор на нов главен прокурор, Магдалинчев отбеляза, че решението дали да се спре процедурата е на Висшия съдебен съвет. Той припомни, че министърът на правосъдието Атанас Славов е направил заявка да внесе предложение във ВСС в посока спиране на процедурата.

„Имам нагласа да се произнесем по това искане“, каза представляващият съвета.

Иначе според приетата в блиц-режим хронограма, съветът започва да събира кандидатури за главен прокурор още следващия четвъртък - 6 юли.