"На следващото заседание на Висшия съдебен съвет (ВСС) ще предложа спиране на процедурата за избор на нов главен прокурор", заяви министърът на правосъдието Атанас Славов в официалния си профил във фейсбук.

Според него днешното решение на Конституционния съд да разгледа по същество искането на Иван Гешев за обявяване на противоконституционност на текстове от два закона, е процесуална пречка за продължаване на процедурата за избор.

Министър Атанас Славов председателства по право Пленума на ВСС, но няма възможност да гласува при вземане на решения. 

По-рано стана ясно, че Конституционният съд допуска за разглеждане по същество искането на бившия главния прокурор Иван Гешев за установяване на противоконституционност на разпоредби от Наказателно-процесуалния кодекс (НПК) и Закона за съдебната власт (ЗСВ). 

Както Клуб Z писа, доскорошният обвинител №1 атакува пред КС всичко, прието от мнозинството в парламента - възможността да се обжалват отказите за образуване на досъдебни производства, механизма за независимо разследване на главния прокурор и избора на членове на Висшия съдебен съвет (ВСС).

Определението е прието единодушно с 10 гласа. Докладчик по делото е съдия Красимир Влахов, казва се още в съобщението.

Искането на Иван Гешев беше отправено на 5 юни, докато той все още беше главен прокурор. 

Според Гешев въвеждането на съдебен контрол за голяма част от отказите на прокурора за образуване на досъдебно производство накърнява отредената от Конституцията роля на съда да бъде независим арбитър и да осигури равенство на страните и състезателност в съдебния процес.

Също така Гешев смята, че разпоредбите на НПК, с които се въвежда механизъм за независимо разследване на главния прокурор, не са съобразени със становищата и препоръките на Венецианската комисия, с основни принципи на Конституцията и с практиката на Конституционния съд, който вече два пъти се е произнасял относно отговорността на главния прокурор, припомня БТА.

С измененията в Закона за съдебната власт се въведе и различен ред, по който Пленумът на ВСС да избира и да освобождава председателите на ВКС и ВАС, и на главния прокурор  - за тях с мнозинство от 17 гласа, а за главния прокурор - с 13 гласа. Такава неравнопоставеност е недопустима за всяка правова държава, смята Иван Гешев.

Отделно от това Гешев отправи и друго питане до КС - легитимен ли е този ВСС, като му е изтекъл мандатът.

Така днес от КС съобщават, че oбeдиняват в eднo дeлo иcĸaниятa нa бившия глaвeн пpoĸypop и нa тpичлeнeн cъcтaв нa Bъpxoвния aдминиcтpaтивeн cъд (BAC) зa тълĸyвaнe нa Koнcтитyциятa във вpъзĸa c мaндaтa нa Bиcшия cъдeбeн cъвeт.

КС мoтивиpa peшeниeтo cи cъc cъщecтвeнo cxoдcтвo в пpeдмeтa нa пocтaвeнитe тълĸyвaтeлни въпpocи и ĸъм oбpaзyвaнoтo дeлo №9 пo иcĸaнeтo нa Гeшeв пpиcъeдинявa зa cъвмecтнo paзглeждaнe и peшaвaнe  въпpocитe, пocтaвeни oт тpичлeнeн cъcтaв нa Bъpxoвния aдминиcтpaтивeн cъд пo дeлo №11. Докладчик е проф. Атанас Семов.

"Явно сериозно притесних дълбоката държава и крадливото задкулисие..."

Самият Гешев реагира със статус във фейсбука си. Той е в познатата гама: задкулисието, дълбоката държава, която притеснил и от друга страна - върховенството на закона, с което видимо се асоциира: