Премиерът Николай Денков очаква скоро да посети Австрия във връзка със стремежа на България да бъде приета в Шенгенското пространство.

Това съобщи самият Денков пред журналисти след края на Европейския съвет в Брюксел.

Той се е разбрал по този въпрос с австрийския канцлер Карл Нехамер, с когото се срещна за първи път на живо.

„Доверие на лично ниво може да се изгради. Но тук въпросът е дали можем да изградим доверието на обществата, политиците, парламентите в Нидерландия и Австрия“, изтъкна Денков.

Целта на посещението в Австрия е да представим резултатите от пилотния проект по границите ни, който започна през март при предишното правителство. Той трябва да бъде развит още повече.

Необходимо е също да се говори как да се включат австрийски експерти по границата ни, за да се уверят на място какво правим и съответно - да споделят опита си от техните граници с други държави.

Нидерландският премиер Марк Рюте е по-отворен в посока приемането ни в Шенген, допълни Денков.

„Трябва ясно да преодолеем различията с Австрия. За Рюте са по-важни докладите (за върховенството на закона в страните членки – б.р.), които очакваме от Европейската комисия. Така, че в момента няма нужда от посещения.

Нека излезе докладът и да видим какво пише вътре. Рюте каза - дано сме си свършили работата по отношение приемане на законите, по които сме поели ангажимент. Ако изглеждат добре, тогава той би убедил тяхното общество, че всичко е наред“, каза премиерът.

Докладите трябва да бъдат огласени идната седмица

Денков припомни, че едно от поставените от България условия е в частта за нея да се вписват до последния ден промени, които отразяват напредъка й.

Той отказа да коментира проектодоклада, макар да е запознат с него. Надеждите са докладът да е достатъчно конкретен и ясен.