Български бацил тресе населението на най-североизточния американски щат Мейн. Инициатори искат да построят сред девствената му природа най-високия пилон с националното им знаме в света, съобщи днес Асошиейтед прес.

Идеята им е да създадат символ, който обединява американкците, като напомня историята им. Но поне първоначалният ефект е обратен - проектът разделя местното население, част от което е загрижено, че той ще навреди на уникалната дива прирорда в щата, посочва агенцията.

Мейнският проект е много по-амбициозен от българския на Рожен. Той предвижда бетонен пилон висок 1461 фута или 445,3 метра, на който ще се вее знаме с размери по-големи от тези на футболно игрище. Нашите инициатори са се спрели на височина от 111 метра и съответно - на по-малък флаг.

Американският проект би струвал 1 милиард долара. Българският е 2000 пъти по-евтин - 1 милион лева (т.е. почти $500 000) по предварителни оценки.

Освен пилона със знамето, американският включва селище с музеи, където историята се представя "на живо" чрез разкази на ветерани, зала с 4000 места, ресторанти и мемориална стена с имената на всички загинали ветерани чак от времето на Революцията - 1774 - 1783 г. Това прави около 24 милиона имена, посочва АП.

Според инициаторите, американският проект, наречен "Парк Знаме на свободата" (Flagpole of Freedom Park), който частично трябва да бъде финансиран от дарения, трябва да обедини хората от всички политически цветове и да им напомня за споделените ценности във времена на национална поляризация.  

“Ние искаме да съберем американците, да им напомним за вековете на жертви, дадени в защита на нашата свобода и да обединим разделената Америка", казва пред АП Морил Уорчестър, който представлява инициаторите.

Но патриотичният проект тревожи местните и не само тях, отбелязва агенцията. Искат ли жителите на тихия район до границата с Канада посетителите, които проектът би довел? Ще остави ли мащабното начинание върху пейзажа (павиране, бетон, асфалт)? Как балансирате развитието и екологията? Как се справят традиционните индустрии с работните места в сферата на услугите?

И може би най-важното от всичко: как един американски град (малкият Кълъмбия фолс) показва любовта си към страната във време, когато дори самите "звезди и райета" (американското национално знаме) са политизирани, пита АП.

Със своите 1 461 фута, пилонът би надминал по височина небостъргача "Емпайър стейт билдинг" в Ню Йорк (1454 фута или 443,2 метра), с асансьори, отвеждащи хората до платформи за наблюдение, откъдето могат да виждат ясно към Канада.

„Все едно да поставите Айфеловата кула в пустоща на Мейн“, недоволства местен жител.

Погледнат отгоре, пейзажът тук прилича на разпрострял се зелен балдахин. Под него има десетки потоци, рекички и езера, пълни с пъстърва и  атлантическа сьомга, която идва тук срещу течението да хвърли хайвера си. Елени, лосове, черни мечки, бобри и диви котки скитат в гората. Грите са пълни с диви боровинки.

„Това е последната дива пустош на Източното крайбрежие“, казва пред АП Мари Емерсън, чийто съпруг, Дел, е местен жител, дългогодишен производител на боровинки и управител на университетска изследователска ферма.

Според Емерсън, ако щатът Мейн разруши дивата си природа, ще заколи "кокошката снасяща златни яйца".

Но АП отбеляза, че въпросът има и друга страна: Туристите се стичат тук през лятото, за да избягат от градовете, замърсяването и шума и да се насладят на чист въздух и  звездно небе. Но зад красотата се крие регион, в който мнозина едва свързват двата края.

Сечта, брането на боровинки и ловът на омари не винаги осигуряват целогодишна работа; находчивите жители допълват доходите си, като копаят за миди или събират борови връхчета за правене на венци. Регионът се бори с най-високите нива на безработица и бедност в щата. Жителите на окръга са сред най-възрастните в щата и той е известен с употребана на наркотици.

Има виц, който хората разказват тук. Става нещо подобно: Може да изпращаме омари, боровинки и венци по света, но най-големият ни износ са младите хора, които търсят работа.