Отдадени на работата си, мъжете които не си играят с децата и не им обръщат достатъчно внимание ги превръщат в сираци, заяви папа Франциск на аудиенция в зала "Павел VI" във Ватикана.

"Децата са сираци в семействата си, защото бащите им често отсъстват от домовете, както чисто физически, така и духовно, защото когато са у дома не отделят внимание на децата, не говорят с тях, не им показват обичта си, не ги учат, не им служат за пример. Бащите не им показват принципите, ценностите и правилата в живота, които са важни колкото и хляба", подчерта светият отец.

На общата аудиенция, на която присъстваха над 7000 поклонници, папата говори за отношенията в семйството, но акцентът бе върху ролята на бащата.

"В миналото татковците са били нещо като авторитарни господари и са третирали децата си като послушни слуги, и не са им помагали да поемат отговорностите по своя път в живота", отбеляза главата на Римокатолическата църква. "Днес пък сме изпаднали в другата крайност - бащите не обръщат внимание на децата и бягат от отговорността по възпитаването им", добави той.

"Светът днес, особено на Запад, изглежда като "свят без бащи", защото мъжете толкова са се фокусирали върху работата и кариерата си, че неглижират семействата си. Християните трябва да са много внимателни, за да може хората да се справят с кризата в бащинските отношения. Мъжете трябва да обичат, направляват и да служат за пример на децата си", посочи папата.

"Родителите не трябва да забравят, че имат важната роля да обучават децата си и винаги да знаят, че те действат като бащи или майки, а не като най-добрите приятели на отрочетата си", изтъкна светият отец.

В края на аудиенцията папа Франциск призна, че думите му са остри и категорични, и затова обеща другата седмица да говори за красотата на бащинството, като припомни, че Господ е изпратил сина си на земята не за да ни съди, а за да ни спаси.