Въоръженият бунт на Евгений Пригожин е показал разяждащия ефект върху Русия на войната в Украйна, заяви директорът на ЦРУ Уилям Бърнс, цитиран от Ройтерс и БТА.

"Поразително е, че действията на Пригожин бяха предшествани от язвително обвинение срещу лъжливата обосновка на Кремъл за нахлуването в Украйна и начина на водене на войната от руското военно ръководство", заяви Бърнс, който е бивш посланик на САЩ в Москва.

Той каза това в своя лекция пред британската фондация "Дичли" в Оксфордшир, Англия.

"Въздействието на тези думи и действия ще продължи за известно време и ще бъде ярко напомняне за разяждащия ефект на войната на Путин върху собственото му общество и собствения му режим", каза още той.

Бърнс определи бунта като "въоръжено предизвикателство към руската държава", но заяви, че той е "вътрешна работа, в която САЩ не са имали и няма да имат никакво участие".

Според директора на ЦРУ недоволството в Русия от войната в Украйна е възможност за вербуване на шпиони, която се отдава веднъж на поколение.

"Това недоволство създава възможност за нас в ЦРУ, която се появява веднъж на поколение - по същество ние сме служба за събиране на информация от хората. Няма да пропилеем тази възможност", добави той.

Бърнс каза още, че пълното прекъсване на икономическите връзки с Китай би бил глупав ход, като се има предвид дълбоката икономическа взаимнозависимост, така че САЩ трябва да се опитат да диверсифицират своите вериги за доставки.

"Китай е единствената страна, която има намерение да промени международния ред и същевременно все повече разполага с икономическата, дипломатическата, военната и технологичната мощ да го направи", заяви Бърнс.

"В днешния свят никоя страна не иска да се окаже подвластна на "едноличен картел" за критични минерали и технологии, добави той. - Отговорът на този проблем не е да се да се откъснем от икономика като китайската, което би било глупаво, а разумно да намалим риска и да диверсифицираме, като осигурим устойчиви вериги за доставки, защитим технологичното си предимство и инвестираме в промишлен капацитет."