Главният прокурор не е случаен административен ръководител и не може да бъде избран от ВСС, който е компрометиран като авторитет. Това заяви пред БНР тази сутрин адвокат Валя Гигова.

Тя призова за смирение:

"Малко трябва да се смири ВСС и да спре тази процедура, заради авторитета, който е компрометиран изцяло, заради уважението към самата институция, защото тези хора ще излязат от този ВСС, ще отидат отново да правораздават, заради себе си трябва да го сторят, защото те не се справиха".

По думите й има морални правила, които трябва да бъдат спазени:

"Когато ти като ВСС достатъчно дълго време си вземал решения, които очевидно се оказват погрешни, ами трябва да има малко смирение, малко етичност, малко уважение към респекта, ако щете на обществото, което им показа какво не трябва да правят.

Какъв абсурд - НС като законодателната власт ще приема декларация, за да окаже на съдебната власт какво не трябва да прави - същата тази власт, която частично е конституирана от същата законодателна власт, която продължава да бездейства, за да конституира пълен състав (тя визира факта, че НС така и не излъчва свои представители в Съвета, а трябваше да почне процедурата реално преди година, б.р. на Клуб Z ).

Имаме 3-месечен срок, в който трябва да се конституира нов състав на ВСС". 

Според нея парламентът трябва да си избере своята квота, както и съдиите.

В предаването "Преди всички" адвокат Гигова изказа мнение, че ВСС трябва да остане, само за да върши неотложните за поддържане на държавността действия.

"Няма и никаква логика да назначиш за главен прокурор някого, спрямо когото има подадени сигнали за разследване", каза тя относно Борислав Сарафов.

Арбитражните дела трябва да са в Министерството на финансите, защото там е концентриран публичният ресурс, категорична бе Гигова по другата наболяла тема. По думите й всички тези дела са срещу държавата заради това, че тя не е успяла да обезпечи нормална инвестиционна среда на чуждестранните инвеститори. Обикновено тези дела са с много голям материален интерес, добави тя и посочи:

"Този, който събира парите, е този, който плаща за отговорността на държавата като публично-правен субект". 

"България няма загубено дело като държава", подчерта адвокатът.

Тя уточни, че в Министерството на правосъдието е концентрирана защитата, която осъществява българската държава в Европейския съд по правата на човека за нарушения, свързани с действащата ни правна система с оглед защита правата на човека. Едното няма нищо общо с другото, категорична бе тя и добави в този смисъл, че не трябва да се прави сравнение на брой загубени или спечелени дела.

Когато периодично се правят опити да се прокара една политика или да се извърши една реформа, това винаги поражда основателно съмнение в нездравия интерес за тази промяна, коментира адвокат Гигова по повод проблемите в адвокатурата. По думите й по отношение на тази промяна има разнобой във Висшия адвокатски съвет. Според нея в този дебат трябва да участват хора, които нямат конкретен интерес.