Партия "Възраждане" представи днес своята номинация за кандидат-кмет на София - секретарят на партията Деян Николов.

"Кандидатът ни е млад, успял, доказал се в своята сфера икономист", посочи лидерът Костадин Костадинов.

Николов беше и човекът, регистрирал търговската марка "Костя Копейкин" в патентното ведомство миналата година.

"Ще бъда кмет, който желае София да се развива и всички тези районни кметове е редно да могат да решават проблеми", обяви Николов днес.

Той повтори почти дословно ключови идеи за управлението на София от предизборната програмата на ПП-ДБ - по-малко централизация, повече свобода на районните кметове. Единствено се отличи с ангажимент да има повече местни референдуми в столицата - и отбеляза, че философията на "Възраждане" нямало да "облагодетелства една малка бизнес група", а всички софиянци.

Николов е икономист, според биографията му в сайта на ПП "Възраждане" е работил в сферата на "логистиката, статистиката, бизнес анализа, мениджмънта", с "някои от най-големите компании в света". Любопитно е, че си е партнирал с ИТ компания, и според партията "ежедневно комуникира с бизнес елита на Европа и света".

Това в момента е вторият официално представен кандидат за кмет на София. Първият бе Васил Терзиев, номиниран от "Демократична България", "Продължаваме промяната", "Спаси София" и други партии и граждански организации миналата седмица. Но други кандидати вече набират популярност.

Ваня Григорова - номинирана от местни организации на БСП

Четири районни организации на столитницата вече са номинирали своя кандидатка за кмет на столицата - представителката на КТ "Подкрепа" Ваня Григорова. Номиниран е и председателят на БСП-София Иван Таков.

Вече е говорено с Григорова за кандидатурата, съобщиха преди седмица от градската организация на БСП. Младата икономистка е известна с телевизионните си участия, и най-вече с пламенната си защита на "Газпром" и режима на Владимир Путин в Русия.

В последните дни Григорова обяви Терзиев за враг №1 на левите хора в столицата, като подчерта, че десницата си е намерила общ кандидат, същото трябва да направят и от левицата в София.

Вили Лилков отрече да е канен за кандидат на ГЕРБ

В дните след номинацията на Терзиев, предизвикала бурни спорове между симпатизантите на номиниралите го партии заради роднините му в бившата Държавна сигурност, тръгна слух, че ГЕРБ ще номинират за поста проф. Вили Лилков влиза в политиката като член на СДС през 1994 г., а по-късно е сред учредителите на ДСБ. През 2014 г. бе депутат от "Реформаторския блок", но в последните години симпатизира по-скоро на партията на Бойко Борисов. През 2019 г. Лилков подкрепи Фандъкова на кметския вот.

Самият той обяви вчера, че никой не му е предлагал номинация:

"С никого не съм говорил за участие в местния вот в София. Приятно е да видиш такива оценки, така че това означава, че позициите които съм взимал и работата, която съм вършил е оценена", отбеляза той в ефира на Нова Нюз.

И заяви, че няма намерение да се кандидатира за кмет - въпреки че не спести своите позиции за проблемите на града и възможните решения.

Други вероятни кандидати на първата парламентарна сила са Росен Желязков, който по информация на Клуб Z обаче е отказал номинацията, и председателят на настоящия Столичен общински съвет Георги Георгиев.