Лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов произнесе поредната си лъжа. Това стана в ефира на БНР - за пореден път националното радио се ползва за свободно разпространение на проруска пропаганда, каквато представлява цялата инициатива за референдума за еврото.

Костадинов даде интервю пред Петър Волгин - изненада тук също няма.

Той заяви, че ако парламентът отхвърли искането за референдум за еврото или не се произнесе, то "Възраждане" ще поиска от президента да свика този референдум.

"Юристите в НС на ПП-ДБ и ГЕРБ си мислят, че по този начин ще стопират референдума. Парламентът не е последната инстанция. Президентът е този, който решава. В случая дори да не се вземе решение, ако се вземе дори отрицателно решение от НС, президентът е в пълното си право да свика референдум. В този случай той ще изправи закона".

Това заяви Костадинов.

Според закона обаче президентът няма право да свика референдум, а само да го инициира, като това минава през одобрението на парламента.

Ето какво пише в закона за референдумите:

Чл. 10. (1) Предложение до Народното събрание за произвеждане на национален референдум може да бъде направено от:

1. не по-малко от една пета от народните представители;

2. Президента на Републиката;

3. Министерския съвет;

4. не по-малко от една пета от общинските съвети в страната;

5. инициативен комитет на граждани с избирателни права, събрал не по-малко от 200 000 подписа на граждани с избирателни права.

(2) Народното събрание приема решение за произвеждане на национален референдум, когато това е поискано от инициативен комитет с подписка, съдържаща подписите на не по-малко от 400 000 български граждани с избирателни права и не противоречи на ограниченията по чл. 9, ал. 2, 3 и 4.

Според юристи парламентът има пълното право да отхвърли този референдум, въпреки че са събрани над 400 000 подписа за него. Те изтъкват, че този референдум противоречи на Конституцията.

Противоречие има и със споменатия чл. 9 ал. 4:

"Референдум по въпроси, уредени в сключени от Република България международни договори, може да се произвежда преди тяхната ратификация".

За тезата си Костадинов търси аргументи в това, че президентът е този, който определя датата на референдума. Ето какво точно пише в закона по този повод:

Чл. 14. (1) Президентът на Републиката в срок до един месец от обнародването на решението на Народното събрание за произвеждане на референдум определя датата на референдума, която не може да е по-рано от два и по-късно от три месеца от датата на обнародване на решението на Народното събрание.

С други думи - трябва да има решение на Народното събрание за произвеждане на референдум, за да определи президентът неговата дата. Ако няма решение или ако решението е за непроизвеждане, ситуацията е различна.

Ако парламентът отхвърли референдума, то най-вероятно казусът ще стигне до Конституционния съд. Това обаче означава, че въпросът може да се отложи за повече от година.

Срокът, в който парламентът трябва да се произнесе, изтича в петък. Костадинов заяви, че "Възраждане" ще внесе точката в дневния ред утре и тя трябва да бъде гледана задължително. Това право се дава на всяка парламентарна група във всяка първа сряда от месеца.