БСП иска оставката на министъра на отбраната Тодор Тагарев. Това заяви лидерката на партията Корнелия Нинова в парламента.

Като аргументи тя посочи решенията на правителството за Украйна и предложението на Тагарев за това да има военноморска база на САЩ в България на Черно море. Според социалистите това представлява категорично нарушаване на международния договор от Монтрьо, по който България е страна.

"Той вече е вреден за България. Действията и думите му са опасни за националната сигурност, за сигурността на българските граждани, за мира и неутралитета на България", каза Нинова.

Подобна декларация имаше и от "Възраждане".

Нинова коментира и отказа на Бойко Борисов от депутатския му имунитет. Според нея това е успех за БСП.

"Отчитаме съгласието му да си даде имунитета като една малка крачка на победа на БСП и на хората, които искат справедливост за 12-годишното му крадливо управление. Голямата и истинската крачка и победа ще бъде когато има прозрачен и справедлив процес и се стигне до осъдителна присъда", каза Нинова.

Тя заяви, че БСП няма да подкрепи внесената от ГЕРБ, "Продължаваме промяната - Демократична България" и ДПС декларация за приемане на Украйна в НАТО.

"Обръщаме внимание на това, че сериозните, големите държави-членки изразяват резерви и това са САЩ, Германия, Франция, Унгария, включително има изказване на президента Байдън, на Столтенберг, че на този етап трябва да се въздържат от позиции за приемане на Украйна в НАТО и че това би изправило целия Алианс срещу Русия", каза Нинова.

Тя заяви, че "нашите слагачи бързат да са повече католици от папата".

На напомняне, че идеята е Украйна да бъде приета след края на войната тя отговори, че първо трябва да изчакаме войната да свърши.

Нинова коментира и предложението за продажбата на оборудването на "Белене" на Украйна, като обяви, че БСП ще гласува и против него. Според нея се бърза с него, заради предстоящото посещение на президента на Украйна Володимир Зеленски в България.

"Целта, която обявяват, не е тази. С продажбата целят завинаги да се приключи с проекта "Белене" и да скрият една далавера за оборудване. С тази точка искат да покрият истината за кражбата и корупцията", добави лидерката на БСП.

Тя попита как точно управляващите си представят, че ще предоставят на Украйна руски реактори, които изискват руско обордудване, руски инженеринг.

"Това означава да поставиш Украйна в ръцете на Русия. Освен това става въпрос за оборудване с възможна двойна употреба. Има ли такова разрешение от Русия - нейните реактори да отидат в Украйна", каза Нинова.

Тя допълни, че е получила обаждания от хора в Белене, които са заявили протестна готовност по темата.