Неизвестно е дали "Господ наказва с глупави врагове" Иван Гешев - фраза, която той повтори мелодраматично няколко пъти на прословутия си брифинг... Но факт е, че днес доскорошните му поддръжници от Прокурорската колегия, които го предложиха, избраха, крепиха, а после го свалиха от поста - меко казано, се пошегуваха с него.

Прокурорската колегия изобщо не се произнесе по молбата му да бъде освободен като прокурор. Защото прие, че не е такъв. А междувременно - и входирайки три различни свои желания, негодуващият от "глупавите врагове", е пропуснал и 14-дневния срок за обжалване пред ВАС. 

Това поне стана ясно на заседание на колегията. Прави впачетлание, че срещу Гешев този път бяха категорични и тези, които не подписаха желанието за импийчмънта му и като цяло уж му оставаха верни - като например Стефан Петров (между другото - бивша квота на ДПС във ВСС, б.а.).

Осмината членове "претупаха" за 10-15 мин. казуса на бившия главен прокурор, а както се оказа - и бивш изобщо прокурор.

Трите искания

Фактологията около Гешев е, че на 12 юни Пленумът на ВСС гласува и предлага на президента Радев да го освободи. На 15 юни има указ и "разжалването" на първия главен прокурор в новата ни история става факт.

Веднага - на 16 юни Гешев е депозирал заявление до ВСС, че иска да бъде преназначен като прокурор във ВКП (проформа самият главен прокурор е позициониран към тази структура и има право да отстъпи в нея, справка Сотир Цацаров, б.р.).

Три дни по-късно обаче - на 19 юни, размислил и депозирал ново искане, с което изрично заявява, че не желае да бъде преназначаван на тази длъжност и изобщо да работи в органите на ПРБ.

Така на 19 юни Прокурорската колегия разглежда и двете заявления и ги... приема за сведение. Защо? Днес бе ясно цитиран законът - в ЗСВ пише, че при освобождаване административните ръководители "по тяхно искане, се връщат на заеманата преди избора длъжност". Без никъде да се изключват тримата големи. Ключовото е "по тяхно искане".

Да припомним - няколко дни след това Иван Гешев се оплака във фейсбука си как те не искали да го освободят от Прокуратурата на Република България. Но всъщност е депозирал писмено, че не иска да отстъпва там.

Точно това бе предметът на третото му заявление да Прокурорската колегия - с дата 27 юни. В него той им напомняше ситуацията, настояваше за решение и "четеше лекции" по право.

Огнян Дамянов обясни днес, че след освобождаването му от длъжост главен прокурор Гешев не е преназначаван на длъжност прокурор. А ЗСВ казва, че кадровиците могат да приемат оставка и да бъде освободен само "съдия прокурор или следовател", каквото качество след 15 юни Гешев не притежава.

"Няма как да бъде освободен чрез оставка магистрат от длъжност, която той не заема" каза Дамянов.

Той специално напомни, че не съществува абстрактна длъжност "прокурор" – винаги трябва да бъде на конкретно място в съдебната власт.

Дамянов застана и че изобщо не разбира каква е дилемата - от 15 юни Гешев не е магистрат, ако е бил недоволен е имал възможност още след 19 юни да обжалва пред единствения компетнтен орган, "който не е социалните мрежи, а е Върховният административен съд".

Гергана Мутафова пък намекна за склонността на Гешев към "алтернативните факти" - че вчера (когато декларира влизането си в политическия живот, б.р.) го чула на няколко пъти да казва, "че е бил подал оставката си като прокурор след еди-колко си години като такъв...

... А седмица по-рано коментира в други платформи и медии, че фактически Прокурорската колегия изпитвала някакъв страх да го освободи като прокурор – и макар че бил дал изрично искане да бъде освободен, ние не сме го освобождавали.

Начинът, по който се артикулира в социланите медии, е ясен", обобщи тя.

И Мутафова, и Стефан Петров се обединиха, че е могъл да жали пред ВАС, но към днешна дата е изпуснал 14-дневния сорк (считано от решението на Прокурорската колегия на 19 юни, която приема само за сведение двете му искания - да го назначат и да не го назначават, б.р.).

"Оставка може да подаде само лице, което заема определена длъжност - след 15 юни г-н Гешев не заема никаква длъжност в съдебната власт", каза още Петров.

Накрая колегията предложи 3 варианта, колкото да не е без хич. Първият: оставя без разглеждане кореспонденцията с бившия вече главен прокурор. Вторият бе някакъв хибрид - да го преназначи на длъжност прокурор във ВКП считано от 16 юни и след това да бъде разгледано искането му да бъде освободен (ама как така ще го преназначи, като той писмено заявява, че не желае?!, б.р.).

Третото бе съвсем "на ръба" на абсурда - да НЕ го преназначи за прокурор във ВКП, но да го освободи от длъжността прокурор, без да се посочва органът, от който да бъде освободен..

С 8:0 бе приет вариант 1. 

Излезе, че на практика епистоларните увлечения на Гешев са му изиграли шега - обстрелвайки "глупавите си врагове" с писма, които си противоречат. Докато междувременно изпуска законовите срокове за обжалване, както и възможността да си тръгне като нормален магистрат с оставка. През "парадния вход" и с 20 заплати.

По-късно Нова тв съобщи, цитирайки членове на ВСС, че това - дали Иван Гешев ще получи 20 заплати обезщетение при напускане на системата, ще се решава от и.ф. главния прокурор Борислав Сарафов.