Втори опит за отстраняване на председателката на СЕМ Соня Момчилова бе направен на вчерашното заседание. Пролет Велкова (номинация на ДБ) и Симона Велева (номинация на ПП) поискаха в дневния ред да влезе обсъждане за оставка заради обявяването на клането в Буча за "пропаганда в обратна посока".

Това е втори опит за отстраняването на Момчилова, след като през декември миналата година Велкова и Велева отново искаха оставката й - тогава заради нейна критика срещу международното разследване, което разкри стрелба и нередности по българо-турската граница.

Последният й коментар в онлайн предаването на Асен Генов "Контракоментар" от преди месец - че в българските медии има както руска, така и украинска пропаганда, за което даде за пример избиването на стотици цивилни в украинския град Буча - предизвика бурни реакции не само сред журналистите. От украинското посолство обявиха коментарите й за "неприемливи и манипулативни", а те далеч не бяха единствените скандални в интервюто. Реакция имаше и от посолството на САЩ у нас.

"Основанието са вашите позиции, изрявани нееднократно, уронващи тежко авторитета на СЕМ. Тези позиции влизат в конфликт с духа на Закона за радиото и телевизията, копрометират не само позицията на председателя на СЕМ, но и на всички останали членове на регулатора. Компрометират вече опасно и самата идея за регулация. Тези позиции бяха осъдени от правозащитници, журналисти и предизвикаха скандал с три държави - Украйна, САЩ и България чрез позиция на МВнР", мотивира се вчера Велкова.

Велева добави, че за пореден път се налага СЕМ да се разграничава и да оборва своя председател, което според нея е "срамно".

"Казвам, че изреждам събития, факти и теми от полето на военния театър, от тях мнимата смърт на президента Путин, подмяната му, казах и Буча. Тук аз нищо повече не съм допълнила. По тази тема знаете, че имаше много интерпретации, вариации, инвенции, спекулации – затова я посочих“, оправда се Момчилова и добави, че е коментирала "в лично качество и като журналист".

Забележително е, че Момчилова не призна, че е имало клане в Буча, въпреки че бе попитана в прав текст за ясна позиция по въпроса от Велкова и Велева.

Както и през декември, обаче, Габриела Наплатанова (предложение на Радев в СЕМ) и Галина Георгиева (номинация на ГЕРБ, подкрепена от ДПС) гласуваха против обсъждането на оставката. Самата Момчилова - също, макар пряко да я засяга. Тройката е реалното мнозинство в на теория независимия регулатор.