Оставката на председседателката на Съвета за електронни медии (СЕМ) Соня Момчилова искат двама от членовете на медийния регулатор - Симона Велева и Пролет Велкова. Тя е за "цялостно творчество" - публичните й изяви в лично качество, които компрометират целия СЕМ като колективен орган. Двете поискаха днес като първа точка в дневния ред на заседанието да влезе разглеждане на оставката и предложението бе прието. 

Пролет Велкова се мотивира с това, че председателката "разпространява антидемократична пропаганда" и "опорки", в това число за това, че войната в Украйна е оправдана.

А Симона Велева се мотивира със "самостоятелната комуникационна политика, която не е съгласувана и не отразява позиции, становища и решения на съвета и която води до уронване репутацията на СЕМ".

По неофициална информация на Клуб Z заради Момчилова авторитетната международна организация "Репортери без граници" ще понижи оценката на България за свобода на словото.

Оставката на председателката на СЕМ, която бе назначена от президента Румен Радев, бе поискана преди ден и от българския клон на Асоциацията на европейските журналисти - заради неприемливите ѝ оценки за работата на журналистката Мария Черешева, част от международния екип разследващи репортери, излъчили репортажите за стрелбата на границата с Турция и задържането на мигранти в клетка.

Монополист над истината

В случая с Черешева Момчилова сподели мисли в личния си профил във фейсбук. Там тя отправи персонални обиди към журналистката с внушението, че не на медиите, а на МВР и прокуратурата трябва да вярват те, гледайки репортажите. А после, в интервю за "Свободна Европа" посочи, че е знаела, че с исказванията си ще "лепне" репутационно петно върху целия медиен регулатор.

По-рано пък, в интервю за Георги Любенов по БНТ, Момчилова сподели интересни вижданйия за свободата на словото, качеството на журналистиката, що е то истина, както и за войната, която Путин води в Украйна. Ето и част от тях:

ух страстен либерален говорител да казва, че ценностите трябва да ги форматираме, да ги формализираме, едва ли не да ги сложим в индекс като в Средновековието и да се придържаме към едни ценности, които съответстват на нашия цивилизационен избор."

"Тези апели за чиста журналистика също много ме плащат. Какво значи чиста журналистика? Ами ако не донесем от 10 кладенеца вода, или ако нямаме, както по онези правила на Би Би Си, трите гледни точки - хайде, двете да имаме, какво значи да пеем всички в хор и да следваме онези ценности, които са били правилните."

"Тази прекалена сговорчивост на някои журналисти, да се присъединят към удобната, към комформистката гледна точка, ще ни струва много скъпо. Тя вече ни коства много."

"Какво означава да пуснем по един канал еднопосочна информация? Ами това е най-сигурният начин да се измие всяка критичност, да се промиват мозъци."

"Не може да има канализиране на информацията, удобна за определени слоеве на обществото, определени кръгове, а да нямаме обратната гледна точка, дори за един конфликт."

"Интелектуален холокост"

Преди това влезе в конфликт с еврейската общност у нас. От "Шалом" реагираха остро на поредното й изказване - в случая - като сравни риалити предаването "Ергенът" "интелектуален холокост" На заседание на регулатора тя поиска санкции за риалитито, с мотива, че е "лош модел за кариерен път на развитие на незавършени личности" и "демонстрира естетически напудрено епикурейство и хедонизъм". "Подобни сравнения са не само несъстоятелни, но и обидни към паметта на милионите жертви на човеконенавистната идеология, връхлетяла Европа и Света в края на 30-те и през 40-те години на миналия век. Холокоста е трагедия, която не може и не трябва да се профанизира", реагира председателя на "Шалом" д-р Александър Оскар. А Момчилова доразви тезисите си във фейсбук профила си, влизайки в спор с него.

"Когато в оправдателен режим са поставени държавни институции..."

След като Велева и Велкова изложиха мотивите си да поискат оставката на Момчилова като председател на Съвета (т.е. всичко гореописано), думата взе тя. И не изрази никакво съжаление за казаното и направеното от нея. Точно обратното. Фокусира се основно върху международното журналистическо разследване. Било "опус", който не отгвоарял на базови журналистически стандатри и щяла високо да го заяви и пред трибунал, ако трябва, не само пред другарски съд.

Бившата пиарка на МВР изтъкна какъв голям професионализъм носи, след което заяви:

"Когато в оправдателен режим са поставени държавни институции (разбирай - МВР), ние трябва да заявим мнението си".

Тя познавала хората в пресцентъра на МВР. Те не били потърсени - твърди още Момчилова (това не е вярно, позицията на МВР е отразена в материала на Мария Черешева, б.а.).

Без изненада, председателката бе подкрепена и от другата президентска квота - Габриела Наплатанова, както и от Галина Георгиева (избрана от последния парламент с мнозинство на ГЕРБ с гласовете и на ДПС). Наплатанова гледала репортажа - не била потърсена и другата гледна точка - никой не направил материал за това какво се случва на границата, как се справят граничарите. Оставката е личен акт, различни организации нямат право да кадруват в СЕМ - заяви Наплатанова.

Георгиева пък сравни случващото се на заседанието с "другарски съд". Срамувала се.

Тежка процедура

Процедурата по отстраняване на председателя не е лека. Според Закона за радиото и телевизията, който урежда статута и на медийния регулатор, Съветът за електронни медии по предложение на всеки един от неговите членове може да вземе решение за предсрочно прекратяване на мандата на председателя поради неизпълнение на неговите задължения. 

Такова решение обаче се взима с мнозинство две трети от всички членове. Тоест, четирима от общо петимата в СЕМ. При гласуването, без изненада, Момчилова, Наплатанова и Георгиева гласуваха с "против".

"Не е прието" - отсече председателката и заседанието продължи.