Клането в Буча е пропаганда "в обратната посока" - това е мнението на председателката на Съвета за електронни медии Соня Момчилова, изказано в онлайн предаването на Асен Генов "Контракоментар".

В продължение на над час Генов се опитва да получи отговори на основни въпроси за работата на българските обществени медии - БНТ и БНР - и регулаторът, на който Момчилова е председател. В редките случаи, в които получава отговор, Момчилова отговаря с увъртания или откровено скандални изказвания.

Попитана има ли у нас руска пропаганда, тя първо отговаря "много е деликатно". После обаче добавя:

"Така, както има руска пропаганда, не можем да отречем, че има и в обратна посока. Нали знаете за заболяването на Путин, за това, че е подменен, за това, че е умрял, Буча и така нататък."

Днес украинското посолство излезе с позиция за репликата, в която думите на Момчилова се определят като "неприемливи и манипулативни". От посолството отбелязват още:

"Трагедията в Буча беше призната от международната общност с приемането на декларация, към която Република България официално се присъедини през април 2023 г. 

След деокупацията на Буча през пролетта на 2022 г. международните експерти регистрираха 1400 убийства (включително 37 деца), множество факти на изнасилвания, измъчвания и други военни престъпления. Към момента се разследват почти 11 000 военни престъпления в Киевска област."

От украинското посолство очакват от СЕМ опровержение на думите на Момчилова.

Това обаче не е единственото скандално изказване председателката в дългото интервю. Според нея Законът за радиото и телевизията не изисква плурализъм във всяко едно предаване, а радиоводещия Петър Волгин, срещу когото бе заведен иск преди дни за оправдаване на Народния съд, не пропагандирал нито кремълска, нито руска пропаганда.

Председателката на СЕМ коментира конкретен случай от ефира на предаването на Волгин, в което той изнесе непотвърдена от други източници информация от държавната руска агенция ТАСС, че корабът "Царевна" в Мариупол с предимно български екипаж е завзет от украинския батальон "Азов" - по-късно опровергана от българските власти и от самите моряци.

"Трябва ли да насърчаваме журналиста да търси истината или да чака официалната официозна информация, за да не бъде политически некоректен?", отбелязва Момчилова, и добавя: "Лъжата също има право на живот."

Председателката на СЕМ също така смята, че журналистите не трябва да членуват в НПО-та, ако работят в обществените медии, както и че уволнението на американският водещ Тъкър Карлсън заради откровени лъжи в ефир било голяма загуба за журналистиката.