Украйна никога няма да забрави, че вие сте с нас.

Това обяви украинският президент Володимир Зеленски по време на съвместен брифинг в Министерски съвет с премиера Николай Денков.

Преди да говорят лидерите подписаха съвместна декларация за евроатлантическата интеграция на Украйна, с която София дава своята подкрепа на Киев за членство в НАТО.

Министрите на енергетиката на двете страни пък подписаха меморандум между България и Украйна за сътрудничество в областта на енергетиката.

Първи държа реч Володимир Зеленски.

"Скъпи българи, радвам се да посетя вашата страна, вашата столица по покана на МС. Много е важно, че в тази морална криза в Европа, България е защитник и противник на политиката на геноцид, която Русия води срещу нашата страна, независимост и народ. На хората често им е трудно да признават света на злото, когато не са се срещнали с него", обяви той. "На нашата земя дойдоха руски окупатори - те убиват и измъчват деца. Русия ги отвлича и ги разделя от семействата им. Учи ги на ненавист. Единството е пътят към мира", добави Зеленски. 

Държавният глава изтъкна, че войната въздейства пряко върху България, като даде за пример руския терористичен атентат срещу Каховската ВЕЦ, която "замърси нашето общо Черно море".

"Днес с премиера проведохме много съдържателни преговори, преди всичко по отношение на сигурността. Скорошният терористичен акт над Каховския ВЕЦ замърси нашето общо Черно море, показа колко крехка е ситуацията в нашия регион, докато трае агресията на Русия. Непременно ще споделим, че нашата сила днес стана по-голямо. Разчитаме на сътрудничеството си с България."

Украинският президент каза, че ще продължат разговорите с българските власти по важни въпроси като рехабилитацията на украинските войници и обучението на военномедицински персонал. Ще се засилва също сътрудничеството в образователната и екологичната сфера, увери Зеленски.

"Радвам се, че енергетиката става един от приоритетите ни. Лично съм благодарен за Формулата на мира. Искам да отбележа готовността на България да вземе участие в тези усилия".

Зеленски благодари още веднъж за решаващата подкрепа, която България оказва в първите часове и дни на войната.

"Разчитаме към началото на преговорите за членство на Украйна в ЕС, подписахме и споразумение за интеграцията ни в НАТО. Лично съм благодарен и за формулата на мира. Искам да отбележа участието на България - вече започнахме консултации на ниво посланици и съветници. Засега още не е определен посланик на България в Украйна и днес ще говоря с президента на България, каня страната ви за срещата на върха, която подготвяме. Благодаря ви и високо оценявам приема на наши хора тук. Това беше много сложен момент за нашата държава. С голяма благодарност съм към всички хора, за убежището, за подкрепата. Украйна никога няма да забрави, че в такъв тежък момент, вие сте с нас. Високо оценявам това. Много благодаря. Слава на Украйна".

След Зеленски говори Николай Денков.

"Русия трябва да се изтегли безусловно от украинската територия в нейните междубародно признати граници, както и да поеме отговорност, в т.ч. за военни престъпления", каза на свой ред премиерът. "Страната ни не може да гледа безучастно страданието на милиони хора, само на няколкостотин километра от нашата граница", каза Денков и напомни, че още кабинетът "Петков" е изразил готовност да помага на Украйна.

По думите му България може да участва възстановяването на Украйна, както по отношение на транспортната инфраструктура, така и по отношение на възстановяване на културните й паметници. Двете страни са готови за сътрудничество и в областта на образованието.

Денков изтъкна залуги и на бившия редовен министър председател Кирил Петков, както и на Асен Василев - тогава вицепремиер и министър на финансите, за това, че още от първия ден на конфликта са се ангажирали с всякакъв вид помощ за нападнатата от Путин страна, в т.ч. военно-техническа.

"Днес с президента Зеленски подписахме двустранна декларация в подкрепа на евроатлантическата интеграция на Украйна, когато това стане възможно. Страната ни е готова да участва и в следвоенното възстановяване на Украйна. Можем да помогнем материално, с експерти, има фирми, които са готови да помогнат. България иска устойчив и справедлив мир в Европа и света. Очаквам да се видим с г-н Зеленски само след няколко дни във Вилнюс на срещата на върха на НАТО", даде заявка още Денков.

След МС Зеленски посети президентството, където проведе среща с Румен Радев.