Не дай боже някоя трагедия да стане и вие да бъдете на моето място.

Така украинският президент Володимир Зеленски отвърна на българския си колега Румен Радев, след като родният държавен глава отбеляза, че България не може и не трябва да помага на нападнатата от Путин страна.

"Всичко, което имате, ще бъде недостатъчно да воювате с Русия. Не защото имате слаба армия, а защото каквото имате ще е недостатъчно да воювате със 160-милионна държава. Войната няма разстояние - давайте, за да не дойде при вас. Не дай боже някоя трагедия да стане и вие да бъдете на моето място.

И ако не ви помагат хора, с които имате общи ценности, какво ще кажете тогава - "Путин, взимайте български територии?" Не, вие като президент съм сигурен, че няма да го направите - ние сме призвани да пазим териториалната цялост на държавите си".

На срещата между двамата държавни глава Радев първи взе думата. Той изтъкна за пореден път, че не може да подкрепи ощетяването на българската армия с изпращането на военна помощ за Украйна, тъй като конфликтът бил наблизо. Радев поддържа тезата, че ако помагаме на Украйна, ще пострадат собствените ни отбранителни възможности.

"Конфликтът разширява своя пространствен размах", добави българският президент.

"Това не е конфликт, г-н президент. Той (Путин) няма да се успокои, докато не ни избие. Вие не можете да водите диалог с него. Разбирате ли - той просто иска да ни унищожи, а ние искаме просто да живеем. Бих могъл да продължа... Много ми се иска да ме разберете", посочи в отговор Зеленски.

Кой как вижда мира? И конфликт ли е войната?

В началото Радев, който доскоро бе начело на поредно служебно правителство, изтъкна как пръв бил заявил "нашата солидарност с народа на Украйна и с жертвите на тази жестока война, която бушува в момента".

"Още в първия ден аз заклеймих агресията и войната", подчерта Радев.

И описа приема на бежанци още в първите месеци от инвазията. 

"Ние продължаваме да оказваме хуманитарна помощ", заяви той. 

Но като главнокомандващ Българската армия - "също и аз като вас", имал съображения относно военната помощ от България, "защото средата за сигурност в нашия регион е тревожна".

За България е чувствителна и темата с АЕЦ "Запорожие" - подчерта на няколко пъти Радев.

"Рискът от радиоактивно замърсяване расте", оповести той.

Добави още, че "за съжаление конфликтът се превръща във война на изтощение, в глобален икономически сблъсък, който изостря и социалното напрежение". И последва поантата:

"Този конфликт няма военно решение и все повече и повече оръжие трудно води до решение. Чакаме година и половина решение, но то не се получава. Трябва да обръщаме внимание на последователните усилия за деескалация. Как виждате Формулата за мир?"

Многократното използване от Радев на думата "конфликт" видимо разгневи украинският президент, за да предизвика реакцията му "Това не е конфликт, г-н президент."

"Хората на България разбират, че това не е конфликт, а война. Ако това е конфликт, държавата не се напуска от милиони хора. Това е на нашата земя и много добре знаем, че това не е конфликт, а война", добави Зеленски. "Това не е война за изтощението на света, а за избиването на украинци, не на други държави -  слава богу. Тя е война за изтощение на украйна", отвърна още на Радев.

"На пресконфетенцията в Министерския съвет днес се чуха гръмотевици - журналистите реагираха, аз не го забелязах. Проблемът не е че аз не го и че нашите деца вече не го (забелязват)" - опита още Зеленски да обясни на българския си колега какво е война.

Зеленски на няколко пъти благодари както на редовното правителство, така и на парламента - но не и на доскоро управлявалия държавата президент. 

"Много съм благодарен на парламента за подкрепата с муниции, за меморандума, подписан с правителството".

Радев реши да отговори: "Както забелязахте, много пъти употребих думата "война", за мен това е война". А после се върна на темата как Зеленски си представя мира - макар вече да му бе заявено, че целта на Путин е изтребление.

"Моят призив е такъв - в момента чуваме "победа, победа, победа". Ние искаме да чуваме повече думата "мир" и водещите усилия да бъдат тези. Вярвам, че не сме използвали всички средства на дипломацията", сподели старата си теза, за която обществото не знае какво точно съдържа - мир със запазване на териториалната цялост на Украйна или не.

За втори път Радев говори за Запорожката АЕЦ - препращайки към чувствителността на българите по темата заради трагедията "Чернобил".

"Руснаците превзеха централата, за да предизвикат криза... Какви повече дипломатически усилия? Не можете да обясните, че Украйна нещо там блокира" - получи в отговор.

Като пример за невъзможността за разговор с Путин бе дадена и зърнената сделка: "ООН не може да се договори с Русия. Разбирате ли, това е въпросът. Русия всеки ден мисли как зърното да не върви. Ние не контролираме този коридор, Русия го завзе в нарушение на закона, в нашите териториални води."

На финала Радев призова за изключване на камерите - защото имал предложение към украинската делегация в сектор "Енергетика".