Всички знаем, че учениците вече масово пишат есета и домашни с ChatGPT - това е проблем по цял свят в последните месеци, в които избухна използването на генеративен AI.

Да се отличи текст, генериран от чатбот, от написан от човек, особено в училищна възраст, е почти невъзможно дори за опитни проверяващи.

Естествено, веднага на помощ на учителите се появиха десетки инструменти, които засичат творение на изкуствен интелект. Но работят ли наистина?

Екип учени, воден от професор от Университета по приложни науки HTW в Берлин, са тествали 14 такива инструмента, тествани върху близо 60 есета на различни теми, съобщи ScienceDaily. Които учените написват сами, за да не може чатботът да го сравни с вече публикуван текст.

На първо време е имало успех, по-висок от шанс - 74% - когато човек директно копира текст от ChatGPT. Но прекарването на текста през програма за перифразиране или просто лека редакция са сваляли прецизността до 42% - крайно недостатъчно, за да отсъдиш някой за виновен в плагиатство, което може да унищожи академичната му кариера. Поне на някои места по света.

Това може да означава, че писането на есета като домашна работа може да става все по-неефективен начин на изпитване за знания.