За пръв път от представянето му в края на миналата година, трафикът към известния чатбот ChatGPT е спаднал, сочат данни за юни на няколко аналитични компании, съобщи Engadget.

За миналия месец посещенията на Chat.OpenAI.org, където се помещава най-леснодостъпната версия на изкуствения интелект, са намалели с 9,7%, съобщи "Вашингтон пост", позовавайки се на анализ на Similarweb. А наблюденията на Sensor Tower, услуга, която следи приложенията, сочи, че апликацията на ChatGPT за iPhone е достигнала своя пик в средата на юни и след това изтеглянията бавно са започнали да спадат.

Подобна е ситуацията и при Microsoft Bing (интегрирал своя версия на ChatGPT модела), Google Bard и Character.AI. 

Каква е точната причина за спада? Най-вероятно голяма роля играе краят на учебната година в повечето държави по света - просто учениците и студентите са във ваканция и нямат толкова нужда от изкуствен интелект, който да им напише есета и домашни.

По всяка вероятност ефект имат и множеството забрани - на държавно ниво и в различни компании, сред които и Google, да се ползва чатбота от работните компютри. Същевременно много фирми и институции разработват процедури и правила, по които това да се прави безопасно, така че този тип трафик най-вероятно скоро ще се възстанови.