Лято е, остават дни до старта на новия сезон в Първа лига, но утихналите в последните дни страсти в "Левски" се оказаха само привидно положение. 

Сдружението "Левски на левскарите" и Националният клуб на привържениците (НКП) излязоха с обща позиция, в която обявиха, че снемат доверието си от мажоритарния собственик Наско Сираков. Те обявяват протест и уверяват, че той ще продължи до напускането на една от най-големите легенди на "сините".

Ето пълния текст на позицията (без съкращения и без редакторска намеса):

"Сдружение „Левски на Левскарите“ и „Националният клуб на привържениците на Левски“ (НКП) свалят официално доверието си от мажоритарния акционер на „ПФК Левски“ АД Наско Сираков, което му гласуваха като пазител на акциите на Клуба през 2020 г. Същевременно се обявява „Сезон на протеста – Сираков вън!“, който ще продължи до неговото напускане на Клуба.

Основните причини за това са следните:

1. Сираков не спасява Левски, а го е превърнал в семеен бизнес.

2. Сираков де факто подари клуба на спонсора, нещо невиждано в световен мащаб.

3. Сираков изгони лично Станимир Стоилов и Иво Ивков, защото пречеха на далаверата. Те са единствените, които имаха футболна и финансова идея как да измъкнат Клуба от безкрайния ужас.

4. След почти 10 милиона лева приходи от привържениците, махна техния представител Петър Ганев и направи Клуба непрозрачен.

5. Сираков и спонсорът се хранят с нашите и вашите дарения и парите, които харчим за Левски.

Цветовете на протеста са жълто и малиненочервено като първия екип на Левски."

Напрежението тлее от месеци. Той започна да излиза от контрол през пролетта, когато Станимир Стоилов си тръгна сам, а Ивайло Ивков и икономистът Петър Ганев бяха отстранени. Причината са сложните взаимоотношения с "Палмс бет", който от спонсор се превърна в нещо повече за клуба.

Така след излизането от "Герена" на въпросното трио в началото на април, част от организираните фенове реално стана опозиция на Сираков, сегашното ръководство и генералния спонсор.

Към бунтарите, на практика, може да бъде причислен и Тръст "Синя България", който със своите 10 процента е миноритарен акционер. Тръстът също изразява несъгласие с клубната политика, като наскоро призова дарения за "Левски" да се внасят директно към НАП, която, заради огромния дългове на "сините", запорира сметките на клуба.

Част от левскарите наскоро изразиха недоволство от това, че цената на абонаментните карти е завишена с 30 процента. Те твърдят, както личи и по-горе, че "Левски" се управлява непрозрачно.

Кои са опълчилите се организации?

НКП е най-голямата организация на привържениците на "сините" от много време насам. В нея членуват голяма част от по-малките фракции в страната и чужбина.

"Левски на левскарите" е сдружението, което трябваше да управлява клуба, придобивайки мажоритарния пакет акции, по начин, близък до практиката на германските клубове и на някои испански, начело с "Реал" (Мадрид) и "Барселона". То бе създадено с тази цел през м.г.

Зад идеята, сред инициаторите на която бе Станимир Стоилов, първоначално застана и Наско Сираков. Всичко обаче рухна преди месеци. Нищо повече - Сираков създаде ново формирование - с бизнес насоченост, в което членуват заможни левскари.

Председател на "Левски на левскарите" е Димитър Костадинов, брат на популярния в много среди Любомир Костадинов-Младежа.