Основният спонсор на "Левски" - хазартната компания "Палмс бет", разпространи писмо, голямата цел на което е да увери феновете, че остава в клуба и ще продължи да го финансира.

Фирмата се оказа в окото на разразилата се управленска буря на "Герена", довела до напускането на Станимир Стоилов, освобождаването на Петър Ганев от Надзорния съвет и предстоящото уволнение на директора Иво Ивков. Стоилов и Ивков посочиха като основен проблем това, че "Палмс бет" се меси в оперативното управление, оказва натиск за решения и т.н.

В пространната си пресконференция преди дни треньорът даде няколко примера.

Сега "Палмс бет" ги опровергава. Компанията твърди, че няма договор за управление и не се е месила в тези процеси, контрактът бил само консултантски. Дружеството наистина получавало 10 на сто от приходите на "Левски", но не и от дарения, карти, членски внос и спонсори. Нещо, което твърдеше Станимир Стоилов - за парите от феновете, накарало го да заплаши, че си тръгва.

По-долу можете да видите колко точно твърди, че е платила "Палмс бет" и под каква форма. Според фирмата, тя е отпуснала пари за трансфера на Роналдо и това било единственото финансиране, оформено като заем, което посочва като "нормална практика".

"Поради множеството недоказани твърдения в публичното пространство и с цел прозрачност ние приветстваме идеята на мажоритарния собственик за независим одит на всички договори и документи на клуба, което ще  верифицира от независим източник цялата истина около сключването и изпълнението на всякакви договори от клуба", казва спонсорът на "сините".

В сряда пресконференция ще даде и Наско Сираков, така на този етап поне кръгът ще бъде затворен.

Ето цялата позиция на "Палмс бет" - без редакторска намеса:

"С настоящото писмо бихме искали да потвърдим нашата безрезервна подкрепа към ПФК Левски и намерението ни да продължаваме да сме до Левски в пътя му напред и в развитието му като елитен клуб в българския и европейски футбол.

В тази връзка искаме да заявим следното:

"Фирма "РС Консулт" АД от групата компании на генералния спонсор има сключен Консултантски договор с ПФК Левски. Това не е договор за управление и консултантската фирма не се е намесвала в управлението на клуба. Съгласно договора за постигнати резултати за периода на договора, дружеството следва да получи 10% от приходите без ДДС, като се изключват всички приходи от дарения, абонаментни карти, членски внос и спонсорски договори.

"РС Консулт" е заплатила разходи за дейността на ПФК Левски, между които изплатени хонорари, бонуси и премии на служители на ПФК Левски, които са изцяло извън сумите по спонсорските договори. Сумите за разходи, платени от консултантското дружество, са в размер от 975 хиляди лева и са по-високи от сумата по възнаграждението от 750 хиляди лева, за която са издадени фактури към ПФК Левски, като за всичко има документи и фактури. В услуга на клуба консултантското дружество е платило ДДС върху неполучените 750 хиляди, което ДДС е приспаднато от задълженията на клуба по ДДС към НАП.

Отделно групата компании е направила плащания извън спонсорските договори за още 980 хиляди лева или общо 1 960 000 лева извън спонсорските договори, по които също групата е платила ДДС в услуга на клуба.

Твърди се, че спонсорът доминира в Управителния съвет, в който участват Ивайло Ивков, Даниел Боримиров и представител на спонсора. Членът от страна на "Палмс Бет" в Управителния Съвет - Радослав Разпопов, напусна и подаде оставка още през месец септември 2022 година. Оставката му не е приета вече шести месец и не бе назначен заместник поради отказ на Петър Ганев от Надзорния съвет.

"РС Консулт" винаги е подпомагал и подкрепял усилията на Левски за привличане рекламодатели и на нови спонсори. През изтеклия период ПФК Левски сключи договори с множество фирми извън групата на генералния спонсор, което многократно бе обявявано и от изпълнителния Директор в негови изказвания. Нещо повече, нееднократно генералният спонсор се е отказвал от правото си да рекламира на гърдите на мачовите фанелки в името на каузата "Левски".

"Палмс Бет" и групата компании както през миналата година така и през настоящата съдейства на ПФК Левски за осъществяването на трансфери на футболисти, като последният трансфер на Ел Джамили бе осъществен изцяло с дарение от генералния спонсор. Извършеният трансфер на Роналдо бе направен по изрична молба на Станимир Стоилов и Даниел Боримиров в период, в който трябваше да се осигури срочно финансиране. То по изключение се реализира чрез заем от консултантската фирма. Това е и единственият заем към клуба от групата компании на генералния спонсор. Като формално основание за договора има договорен процент от бъдещ трансфер (5%), което е нормална практика. Нека не забравяме, че такъв трансфер може никога да не се осъществи. 

Системата за ЛЕД реклама на стадиона е закупена от фирма от групата компании на генералния спонсор и предоставена за ползване от ПФК Левски по време на домакинските им мачове. Искаме да поясним, че ЛЕД системата е собственост на частно дружество, което я е заплатило на 100%  към доставчика. Несъстоятелно е твърдението, че ПФК Левски ИЗПЛАЩА тази система, тъй като дружеството не издава фактури към клуба. Тази ЛЕД система дава възможност на клуба да генерира приходи от продажба на реклама от над 500 рекламни минути на сезон като ПФК Левски е единственият клуб от Ефбет Лига, който ползва тази система по време на всичките си домакински мачове. Приходите от тези продажби изцяло отиват в клуба.

Поради множеството недоказани твърдения в публичното пространство и с цел прозрачност ние приветстваме идеята на мажоритарния собственик за независим одит на всички договори и документи на клуба, което ще  верифицира от независим източник цялата истина около сключването и изпълнението на всякакви договори от клуба.

В допълнение искаме да заявим, че в ролята си на генерален спонсор сме изисквали Надзорният съвет да упражнява финансов надзор, върху разходите на клуба и спазването на финансовата дисциплина като гаранция за излизане от тежкото финансово състояние на клуба, който надзор очевидно се очерта като най-сериозния проблем за възникналото напрежение. За нас истината е тази, която е подкрепена с факти и необорими доказателства и документи, а не подхвърлени думи и сме готови да предоставим за това нужната документация.  

Искрено съжаляваме, че старши треньорът Станимир Стоилов оставя отбора и си тръгва в този момент, мотивирайки се с решението за освобождаването на изпълнителния директор от мажоритарния акционер на ПФК Левски и се надяваме, че все пак ще промени решението си и ще остане с отбора.  

С настоящето отворено писмо се обръщаме към всички привърженици на клуба като още веднъж декларираме, че заставаме безрезервно и безкористно зад ПФК Левски, както сме го правили през изминалите години. Бихме искали да се обърнем към цялата синя общност, за да уверим, че имаме намерение да помагаме на клуба във всяка стъпка и занапред, както сме го правили досега."