Цял низ от нелепи съвпадения и случайности e довел до катастрофата на изтребител Ф-16 в база на НАТО в Испания, при която загинаха 11 души. Това заяви пред мадридския в. "Ел Мундо" френският генерал Дени Месие - началник на Генщаба на военновъздушните сили на Париж.

Трагедията се случи на 26 януари по време на учение на НАТО с участието на военнослужещи от няколко държави. Тя стана в тренировъчния център "Лос Янос" край град Албасете, на 260 километра от Мадрид.

Ф-16 падна малко след излитането си и се стовари върху няколко намиращи се на пистата самолета и ги възпламени. Загинаха 11 души - двамата гръцки пилоти на падналата машина и девет френски летци и авиомеханици. Някои от жертвите седяли в машините си и се готвели да излетят с тях. Ранени са 21 души - 9 французи и 12 италианци.

Това е най-тежкият инцидент с военнослужещи от НАТО през последните години извън зоните на конфликт.

В първите си мигове във въздуха гръцкият изтребител е загубил мощ и двамата летци се опитали да катапултират, сочат първите резултати от разследването. То се води от военното министерство на Франция, тъй като повечето загинали са нейни граждани.

Гръцки летци отдават почит на загиналите си сънародници и колеги, преди да натоварят ковчезите с останките им на самолет за родината.

"Това е невероятно нелепа трагедия, низ от случайности. Един самолет да претърпи авария при излитането, да се отклони от траекторията си на 45 градуса и отгоре на всичко да се стовари върху пистата, където други самолети се готвят да излетят за учебни полети и за това резервоарите им са пълни догоре с гориво", отбелязва ген. Мерсие.

Фактът, че е имало авария, се потвърждава от опита, макар и неуспешен, на пилотите да катапултират почти веднага след излитането.

"В момента на катастрофата от пистата излитат два самолета "Мираж 2000-5" и още няколко бойни машини се готвят да направят същото. Последният от тях е бил гръцкият Ф-16", допълва Мерсие.

Машините излетели почти едновременно, защото такива били тренировъчните полети. В базата „Лос Янос“ се провеждат учения от Програмата за тактическо ръководство на НАТО. Тя е известна с английската абревиатура TLP (Tactical Leadership Programme).

Според френския генерал най-вероятно до катастрофата е довел проблем в сигурността или в организацията на учението. Самото местонахождение на базата потвърждава, че катастрофата на Ф-16 е низ от случайности и нелепости. Защото намиращият се в "Лос Янос" тренировъчен център на НАТО е бил преместен там през 2006 г. от Белгия.

Като на кино

Сцената при катастрофата е била като в "Пърл Харбър". Така твърдели очевидци на трагедията пред ген. Мерсие.

"Пърл Харбър"  - един от най-добрите военни филми в историята. В творбата на Майкъл Бей участват звезди като Бен Афлек, Джош Хартнет, Куба Гудинг-младши, Джон Войт и други.

"Всички са били заети със своята работа. Всичко е било спокойно, всеки човек си е стоял на необходимото място. И внезапно идва ужасът", обяснява Дени Мерсие.

Много от военните, намиращи се в този миг в базата "Лос Янос", са проявили героизъм, вместо да си плюят на петите. Един пилот си изгорил ръцете, за да извади механик, затиснат под отломките на един от запалените самолети. Човекът няма да може да лети няколко седмици, но важното е, че е спасил своя колега. Механикът също има сериозни изгаряния, но животът му е вън от опасност.

"А някои от механиците са мислели на първо място как да спасят самолетите, а не собствения си живот", завършва разказа си ген. Мерсие.