От "Възраждане" ще внесат днес жалба в Конституционния съд (КС) във връзка с референдума за запазване на българския лев. Това обяви на брифинг в парламента лидерът на партията Костадин Костадинов.

Жалбата е подписана от 49 народни представители. Освен цялата парламентарна група на "Възраждане", се е подписала и тази на "Има такъв народ" (ИТН), както и независимият депутат Радостин Василев.

За да се сезира Конституционният съд, са необходими 48 депутатски подписа. "Възраждане" има 37, а "Има такъв народ" 11. Вчера депутатът от тази партия Гроздан Караджов изрично заяви, че тя е евроатлантическа.

Той дори се обиди на изявление на Йордан Цонев (ДПС) от което излизаше, че евроатлантическите партии в парламента са ГЕРБ, "Продължаваме промяната - Демократична България" и ДПС. Въпреки това именно с подписите на "Има такъа народ" този референдум, който по същество е за или против ЕС, стига до съда.

"От БСП, въпреки че говорихме с тях няколко пъти, първоначално казаха, че ще си помислят, след което категорично отказаха да подпишат - дори и един човек от тях - знаково жалбата", обясни Костадинов.

От БСП коментираха, че подкрепят провеждането на референдума, но не изглежда като "Възраждане" да имат нужда от тях за конституционната жалба.

"БСП гласувахме в зала “за” провеждането на референдум. Господин Костадинов дойде и каза: “Ние сме събрали подписите, подкрепете го”. Прозвуча ни, че нямат нужда от нас и затова казахме, че имат нашата принципна подкрепа, но няма да се подпишем", каза председателят на социалистическата партия Корнелия Нинова.

Миналата седмица парламентът отхвърли предложението за произвеждане на национален референдум с въпрос "Съгласни ли сте българският лев да бъде единствена официална валута в България до 2043 година?".

След гласуването тогава лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов призовава президента да насрочи референдум и едновременно с това да зададе въпрос на Конституционния съд.  Няколко дни след това държавният глава Румен Радев обясни, че няма как да насрочи дата за референдум, защото има решение на Народното събрание.

"За съжаление, президентът прояви страх и вместо да спази закона, той предпочете да го погази, заявявайки между другото изключително двулично, че не бива да се игнорира мнението на повече от 500 000 български граждани. След което на свой ред игнорира мнението на повече от 500 000 български граждани", коментира днес Костадинов.

Според него им е останала единствено възможността да се обърнат към КС.

Лидерът на "Възраждане" обясни, че от миналия петък питат кой точно текст от международния договор за членство на България в Европейския съюз са нарушили с въпроса за референдума.

"Но отговор няма, няма и да имаме, защото такова нарушение няма", смята Костадинов.

Още преди гласуването на парламента обаче юристи предупредиха, че ако бъде допуснат този референдум, това ще е нарушение както на договора ни за присъединяване с ЕС, така и на Конституцията.

Законът за КС изисква жалбата да бъде внесена след обнародването на съответното решение на Народното събрание, обясни колегата му Петър Петров и добави, че въпросното решение на парламента, с което се отхвърли искането за произвеждане на национален референдум било публикувано тази сутрин.

Той заяви, че няма съмнение, че Конституциония съд ще допусне жалбата за разглеждане и ще вземе решение, "с което да възстанови справедливостта".