Гражданка невъзмутимо се изплацикала в едно от рилските езера - "Бъбрека", съобщават хора с постове във фейсбук.

На снимки се вижда как дамата плува в защитеното езеро. Забелязали са я туристи, заснели я, направили ѝ забележка, но в крайна сметка вредата е причинена, защото всяко влизане в езерото нарушава екосистемата му, обясниха експерти пред Нова тв.

Първоначално забележка на къпещата си направило непълнолетно момиче. Тя заявила, че знае за забраната за къпане, но продължила да се охлажда. След втора забележка – този път от по-възрастен турист, къпещата се жена излязла на брега.

"Нямаме подаден своевременно сигнал при нас, за да можем да реагираме веднага. Когато колегите са видели в интернет поста за нарушението, са тръгнали към езерото веднага, но не са открили никой в езерото. Затова призоваваме при забелязването на  подобни нарушения да се сигнализира веднага на спешния телефон 112, откъдето прехвърлят сигнала към нас”, призова за активност директорът на Национален парк "Рила" Красимир Андонов.

Той разказа, че повечето недисциплинирани са чужденци - миналата седмица имало австрийци, които, след като им била направена забележка, побягнали гушнали дрехите си.

Основно чужденците не искат да спазват правилата, казва шефът на парка.

Той дефинира и нов проблем около рилските езела - мотористи.

"Проблемът със залавянето им е труден, не се знае откъде са тръгнали и накъде отиват - те са с каски и трудно се идентифицират", описа мотористите Андонов.