Парламентът явно много се е разбързал с предизвестения избор на нов-стар управител на Българската народна банка, след като утре се събира на извънредно заседание, за да гласува номинациите. Като точка първа в дневния ред е разписано гласуването на гуверньора. Без никаква изненада, това ще бъде сегашният управител на БНБ, който е с изтекъл мандат - Димитър Радев.

Дневният ред за утрешното заседание е вече видим и на сайта на Народното събрание.

Както Клуб Z писа, процедурата бе пришпорена от ГЕРБ през главата на уж партньора "Продължаваме промяната-Демократична България" и тя тръгна с подкрепата на "плаващите мнозинства". Лидерът Бойко Борисов даде заявка, че партията му ще номинира Димитър Радев. Финансовият министър, съпредседателят на ПП Асен Василев обаче контрира, че обединението ще има своя номинация, на което Борисов отвърна с нека да спечели този, който събере гласове.

Впоследствие ПП-ДБ преживя своеобразен катарзис, като обяви, че ще подкрепи Радев и няма да издига свой кандидат. А междувременно парламентът откри процедурата и за двамата подуправители на БНБ, чиито мандати също са изтекли - ръководители на управление "Банково" и на управление "Емисионно". А спряганите имена са на бившия председател на парламентарната група на ПП Андрей Гюров (когото партията номинира за управител в мандата на кабинета "Петков"), както и на финансиста на ДПС - бившият министър на финансите в кабинета "Орешарски", сега депутат - Петър Чобанов.

Видимо, БНБ ще бъде "разпределена" между партньорите в управлението, които официално не са в коалиция - ГЕРБ, ПП-ДБ и Движението.

Всичко това прави избора на Димитър Радев предизвестен. Дори без гласовете на ДПС, партията на Борисов и обединението имат мнозинство за избора му.

Именно, защото е предизвестен и то в една конкурсна процедура, при която кандидатите представят концепции и биват изслушвани преди депутатите да решат, миналата седмица БСП оттегли своята номинация - на Николай Каварджиклиев. Така формално в надпреварата за губерньор останаха Димитър Радев и номинацията на "Възраждане", която не събира никаква предварителна подкрепа - Любомир Христов.

ГЕРБ направи своя номинация и за председател на Сметната палата. Това е бившият парламентарен шеф Димитър Главчев, като очакването е той отново да бъде подкрепен от мнозинството на (не)коалицията, за което остават зам. председателските места в одитния орган.

ГЕРБ се отказа от Здравната каса - по-точно кандидатката Иванка Динева се оттегли, за да я отстъпи на ПП-ДБ. Сега за НЗОК се чака номинация на обединението. Процедурата тръгна наново, след като единствената останала номинация - тази на БСП, не събра достатъчно гласове.