В сутрините с пленарни заседания, в 9 без 10, лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов задава тона на политическото говорене през деня и миналата седмица то звучеше така: Няма да седна на масата на преговорите с "Продължаваме промяната - Демократична България" докато те не спрат да узурпират властта.

В отговор от ПП-ДБ неизменно призоваваха за възобновяване на т.нар. лидерски срещи (макар до момента да се е провела публично само една), за да се разберат двете формации, гласували "за" правителството "Денков-Габриел", за общи законодателни действия, стиковане на политиките на Министерския съвет и актуалното - подмяната на съставите на регулаторите с изтекли мандати.

В този режим на опосредстван публичен диалог изглежда като "сглобката" да е пред счупване, но това е само привидно. Всъщност, в някои отношения тя даже е смазана.

Пример за това са откритите в момента три процедури по избор на нови ръководства на регулатори - Българска народна банка (БНБ), Национална здравноосигурителна каса (НЗОК) и Сметна палата (СП). Тези процедури бяха отворени по инициатива на ГЕРБ "през главата" на ПП-ДБ и това породи напрежение в (не)коалицията.

Чухме Борисов да номинира сегашния управител на БНБ Димитър Радев за нов мандат, а финансовият министър и съпредседател на "Промяната" - Асен Василев, да отвръща със закана, че обединението ще извади свой кандидат. Нека по-добрият победи, т.е. този, който успее да събере мнозинство в пленарна зала - бе последната дума на ГЕРБ по въпроса.

Междувременно, без пред публиката да са били афиширани лидерски, нелидерски, експертни или някакви разговори изобщо, ПП-ДБ се отказа от своя номинация за гуверньор на БНБ и даде заявка, че ще подкрепи Радев за нов мандат. 

Но с това темата "БНБ" не се изчерпва, защото в края на миналата седмица като подуправител се спрегна и името на депутата от ДПС - бившият министър на финансите в кабинета "Орешарски" - Петър Чобанов, а в свой фейсбук пост лидерът на "Има такъв народ" Слави Трифонов добави и това на Андрей Гюров (ПП) с коментара: "Едното "танто"- Димитър Радев срещу другото "танто" - Гюров и Чобанов. Защо ли е така? Ами защото така стават нещата. Ти - на мене, аз - на тебе."

А защо изобщо са замесени подуправителите? Защото в БНБ висят три изтекли мандата. Трябва да бъдат сменени и подуправителите Калин Христов (Управление "Емисионно") и Нина Стоянова (Управление "Банково"). Тримата са с шестгодишни мандати, избрани са през юли 2015 г. Подуправителите се посочват от гуверньора и гласуват в парламента.

До момента нито Чобанов, нито Гюров са коментирали официално спекулациите с имената им. Припомняме, че Гюров бе номинацията на ПП за управител на БНБ по време на кабинета "Петков", когато Трифонов като коалиционен партьор настояваше на своя кандидат - Любомир Каримански. Отворените последователно на два пъти процедури тогава се провалиха и така сегашното ръководство на банката продължи да я управлява. В този смисъл не е нелогично да е кандидат за подуправител.

Появата на Чобанов обаче предполага в "сглобката" да участва като "чарк" и Движението за права и свободи. И все пак, засега не е ясно дали той ще получи подкрепата на ПП-ДБ (ако изобщо бъде поставен на гласуване). Но дори от обединението да решат да изпратят публичен сигнал, гласувайки "против", ГЕРБ е показала, че може лесно и бързо да сформира мнозинство с ДПС и "Възраждане".

Търси се шеф на Сметната палата

Мачът с БНБ изглежда като да е свирен, въпреки че има още две номинации - на БСП и на "Възраждане". Любопитни маневри обаче се наблюдават по отношение на Сметната палата.

От отварянето на процедурата по номинациите, срокът за подаване на имена бе на два пъти удължен - с благоволението на ГЕРБ, която както споменахме горе, пришпори процеса. Новият краен срок изтича тази сряда. Партията на Бойко Борисов явно няма интерес към одитния орган, защото от края на юни досега не е издигнала свой кандидат. Такъв има само (отново) "Възраждане". Неофициално обаче се счита, че се чака номинация на ПП-ДБ и тя ще бъде подкрепена и от ГЕРБ.

Сметната палата е особен случай. На 20 януари изненадващо опонентите иначе ГЕРБ и БСП, съвместно с ДПС и "Български възход", внесоха "ад хок" проект на решение за скоропостижното освобождаване на председателя на СП Цветан Цветков - в деня, в който лидерката на Столетницата Корнелия Нинова организира лидерска среща между представителите на гореописаните формации, макар да бе ясно, че третият мандат за съставяне на правителство е априори провален и до дни предстои разпускането на 48-ото Народно събрание. 

Проектът на решение не бе мотивиран от вносителите, бе внесен директно в зала, като в хода на дебата се чуха мотивите на искащите отстраняването на Цветков. Действието се развиваше на фона на скандала с даренията за "Демократична България" от Nexо и от ГЕРБ, БСП и ДПС атакуваха Сметната палата - че не е направила съпоставка между приходите на дарителите и съответните суми. На което председателят отвърна, че това е във функциите на НАП.

Като друг мотив мнозинството изтъкна изитеклия мандат на Цветков. Което обаче не му попречи след като гласува отстраняването му да назначи за и.д. председател Горица Грънчарова - Кожарева - която също бе с изтекъл мандат.

Всичко това се случваше на фона на последните доклади на СП, в които бяха констатирани "странни" практики в "Автомагистрали", "Монтажи", Българската банка за развитие и др. в мандатите на ГЕРБ.

От ПП и ДБ сезираха Конституционния съд тогава и сега, на 22 юни, КС се произнесе, че Цветков е бил неправомерно освободен и го възстанови на работа. ГЕРБ изпревари решението на съда като внесе проекта за избор на нов титуляр. Цветков няма право на нов мандат. 

Трябва да се поднови съставът на целия регулатор, не само на председателя. Предстои да видим как ще се развие процедурата и какви ще са в последствие имената и за останалите членове на СП. Т.е. има ли здрава "сглобка" там.

Предизвестено

Предизвестен изглежда изборът и на нов управител на Здравната каса след предсрочното освобождаване миналия януари на Петко Салчев. Към момента номинациите са две - на ГЕРБ и на БСП, съответно Иванка Динева и Жени Николова. Фаворитът е Динева. 

За НЗОК от ПП-ДБ изобщо не издигнаха кандидат. Това направи отново "Възраждане" (Тодор Хинков), като необяснено остана защо в последствие го оттегли.

Динева е бивш шеф на столичната здравна каса, като през септември 2022 г. бе освободена покрай скандала с набеждаването на д-р Александър Оскар, публично враг на министъра на ГЕРБ Костади Ангелов, за източване на средства от болница "Александровска". Тогава тя бе обвинявана, че е действала като "бухалка" на Ангелов.

Покрай отворената процедура за Касата сега, "Капитал" разказва и за друг проблем - вероятността Динева да е в конфликт на интереси като адвокат на ред големи болнични заведения. Ако спечели поста, то тя ще управлява на практика 7 милиарда лева годишно, като разпределя средства между лечебните и здравни заведения.

По всичко личи обаче, че от обединението са решили да оставят сектора на ГЕРБ, въпреки че в неофициални разговори някои депутати споделят, че не са съгласни с номинацията на бившата шефка на столичната здравна каса.

Описаните три институции са само "върха на иглата" на всички регулаторни и контролни органи, както и органи на съдебната власт, чийто титуляри и състави парламентът трява да попълни. А по правило техните мандати надхвърлят живота на един парламент и правителство.