Служебното правителство на Нидерландия може да пусне България в Шенген.

Тази възможност допусна премиерът Николай Денков в разговор с български журналисти в Брюксел. Той участва в срещата на върха между ЕС и Общността на латиноамериканските и карибските държави.

Денков разговарял и с нидерландския премиер Марк Рюте, и с австрийския канцлер Карл Нехамер. И двамата казали страната ни да продължи да действа по темите, за които вече е станало дума.

„Какво точно ще може да прави служебното правит на Рюте, ще стане ясно в началото на септември. По предварителна информация, те ще имат възможност да работят и по темата, която нас ни интересува“, каза Денков.

Макар да падна от власт, кабинетът на Марк Рюте ще продължи да работи като сляужебен до нови избори. До септември пък парламентът в Хага трябва да изготви списък с т.нар. спорни досиета, които не могат да бъдат решавани от служебен кабинет.

Думите на Денков дават повод за оптимизъм – поне повече от тези на нидерландската евродепутатка София ин'т Велд пред Клуб Z от 13 юли.

Ние обаче трябва да си свършим домашната работа, изтъкна министър-председателя Това означава да се приемат законите за КОНПИ и да започне работата по конституционните промени. Нидерландия се интересува най-вече от борбата с корупцията.

В същото време обаче трябва да подсилим работата по границите, като поканим австрийски и нидерландски експерти да видят какво става на място.

И в двата случая важни са решенията на парламентите. И Рюте, и Нехамер трябва да убедят техните парламенти да гласуват в наша полза.

Колкото до Нидерландия и темите, свързани с върховенството на закона процедурата е малко по-различна. Готови сме да приемем тяхна мисия, ако го реши парламентът в Хага, посочи Денков.