Украинският президент Володимир Зеленски каза, че не е готов да разговаря с Владимир Путин, защото руският президент е фашист и садист като Адолф Хитлер, предава УНИАН.

В интервю за африкански медии Зеленски припомни, че когато руските войски нахлуха в Украйна и тръгнаха към Киев, украинските власти отказаха да разговарят с Путин заради неговите ултиматуми.

„Когато той нареди моето убийство, (убйствата) на моето семейство и моето обкръжение, ние казахме, че този ултиматум също няма да мине“, каза Зеленски.

По думите му Украйна е отказала да говори с Русия с езика на ултиматумите.

Зеленски посочи, че разкритията за руските убийства на украински цивилни в Буча са направили невъзможен какъвто и да е разговор с Путин. 

"Кой е готов да говори с този маняк? И тогава ние казахме, че ще дойде време и войната, все едно, ще свърши с дипломация, но с да говорим с този човек - извинете, ръцете му са в кръв до лактите", каза украинският президент в интервю с африкански медии, цитирано от агенцията.

"Русия каза - ние сме готови да разговаряме. В същото време заграби атомната ни централа и ни изключи тока през зимата. На този континент не е имало прекъсване на тока през последните 100 години. Последното прекъсване на тока беше при Хитлер, при фашизма. И казват, как да сравняваме? Защото той прави същото, което правеше Хитлер", подчерта Зеленски.

Зеленски каза, че руската армия е окупирала украинска територия по същия начин, по който нацистка Германия го е правила през Втората световна война с тази разлика, че Путин не е успял да превземе Киев.

„Във всяко село, което деокупирахме, във всяко следващо имаше масови гробове на измъчвани украинци. Във всяко, без изключение. И на всяка стъпка казваха как да общуваме с него? И партньорите, които искаха да общуваме (с Путин б.р.), с всяка стъпка, ставаха все по-малко, защото все по-малко хора вярваха, че той е президент, и все повече разбираха, че той е просто садист“, подчерта Зеленски.

УНИАН припомня, че от началото на войната руската пропаганда говори за „Киевския неонацистки режим“. Руският външен министър Сергей Лавров публично сравни Владимир Зеленски с Хитлер.

През юни на икономически форум в Санкт Петербург Путин каза, че има много приятели евреи, които по думите му наричали Зеленски „не евреин, а позор за еврейския народ“.