Доналд Тръмп води в надпреварата за номинация на републиканците за президент на САЩ с 47% подкрепа сред членовете на партията и за момента изпреварва с близо 30% губернатора на Флорида Рон Десантис, който печели 19% от гласовете, сочи ново проучване на Ройтерс/Ипсос, цитирано от БТА.

Седемдневното проучване, което приключи в понеделник, показа, че подкрепата за Тръмп, който бе президент на САЩ от 2017 г. до 2021 г., се е увеличила в сравнение с резултата му от юни, който беше 43%. Останалите кандидати за номинация на Републиканската партия Вивек Рамасвами, предприемач в сферата на биотехнологиите, и бившият вицепрезидент Майк Пенс имат съответно 9 и 7%.

Проучването на Ройтерс/Ипсос, в което са участвали 4414 души от цялата страна, показва оспорваната надпревара за изборите през ноември 2024 г., ако Тръмп се изправи срещу президента на САЩ от Демократическата партия Джо Байдън, който се стреми към преизбиране и не се очаква да срещне сериозна конкуренция за номинацията на Демократическата партия.

За момента Байдън получава 37% от гласовете, а Тръмп – 35%. Останалите 28% от участвалите в проучването партийни членове заявяват, че не са решили кого да изберат, биха гласували за другиго или не биха гласували изобщо.

Нито Байдън, нито Тръмп са особено предпочитани сред хората извън партиите им. Само 31% от незавасимите предпочитат Тръмп, а 32% подкрепят Байдън.

80-годишният Байдън е най-възрастният президент в историята на САЩ и 63% от демократите в проучването са съгласни с твърдението, че той е прекалено възрастен, за да работи в правителството, докато 37% са несъгласни.

Въпреки това Байдън води в гласуването за номинация на демократите, като получава 63% от подкрепата, докато Робърт Кенеди-младши е подкрепян от 15% от гласувалите.

Статистическата грешка в проучването е в рамките на 2%.