Държавните органи да не могат да извършват определени действия на територията на „Мини Марица-изток“ без решение на Народното събрание, прие парламентът със 196 гласа „за“ и 11 „против“.

Решението подкрепиха от всички парламентарни групи, без депутатите от "Има такъв народ" (ИТН), предава БТА.

Първоначалното предложение, внесено от „Възраждане“, предвиждаше да се наложи мораториум върху определени действия на територията на енергийния комплекс. От „Продължаваме промяната - Демократична България“ (ПП-ДБ) посочиха, че проекторешението за мораториум е противоконституционно и Конституционният съд вече се е произнесъл с решение от 28 септември 2021 г. по подобен казус. Затова от управляващата коалиция направиха предложения за редакционни поправки при обсъждането в пленарната зала.  

Радослав Рибарски (ПП-ДБ) предложи да се запише, че "държавните органи не предприемат следните действия без решение на Народното събрание по предложение на министъра на енергетиката". Тази поправка беше приета от залата със 140 гласа „за“ и 68 „против“. Ако се стигне до разпоредителни сделки с недвижимо имущество на „Мини Марица-изток“, това ще трябва да се реши в Народното събрание и тогава общественото обсъждане ще бъде пред всички, обясни той.

Без решение на парламента държавните органи няма да могат да извършват разпоредителни сделки с недвижимо имущество, собственост на „Мини Марица-изток“ ЕАД, както и с недвижимо имущество държавна или общинска площ, попадащо в обхвата на концесионната площ по силата на сключения концесионен договор между Министерския съвет и дружеството, записаха депутатите. 

Без решение на НС няма да могат да се извършват и разпоредителни сделки с дълготрайни активи и за учредяване на вещни права върху недвижими имоти, собственост на "Мини Марица-изток", използвани и/или предназначени за въгледобив, както и да се сключват сделки/договори и да се издават решения за изграждане на обекти за производство на електрическа енергия от възобновяеми източници от частни инвеститори в имоти от комплекса.

Изключение ще се прави за отдаване под наем на земеделски земи за земеделски нужди, намиращи се на територията на комплекса „Мини Марица-изток“. Тази редакционна поправка беше направена от Рамадан Аталай и подкрепена от мнозинството в парламента.   

Освен "налагането на мораториум" от окончателния текст на решението отпадна и срокът, в който се предлагаше той да действа - до приемането на актуална Стратегия за устойчиво енергийно развитие на Република България, която включва и стратегия за развитие на комплекса „Марица изток”. 

Според Жечо Станков (ГЕРБ-СДС) настоящото решение ще доведе до нещо даже по-силно от мораториум, защото няма да е уязвимо пред съда, и с него ще гарантират и работните места, и целостта на комплекса, и бъдещите инвестиции.

Рибарски (ПП-ДБ) коментира, че пълната забрана и този мораториум вършат мечешка услуга на комплекас. Не можем да ограничим абсолютно всякакъв вид действия в комплекса, което ще доведе до пряка забрана на всички бъдещи инвестиции, от които "Мини Марица-изток" се нуждае, смята той. В лично обяснение Рибарски заяви, че няма нито преки, нито косвени интереси, нито някога е участвал под някаква форма във фотоволтаични проекти, камо ли свързани с „Мини Марица-изток“. Единственият интерес в това, което правим днес, е да се запазят тези терени, да има цялостен подход, стратегия, допълни той.

Искра Михайлова („Възраждане“) призова за оттегляне на направените в пленарната зала корекции в проекторешението, с изключение на тази за земеделските земи, и да се остави Конституционният съд да се произнесе по решението на парламента. Тя призова да се запазят терените на „Мини Марица-изток“ в цялост, докато държавата има стратегия за устойчиво енергийно развитие. От начина, по който се предлагат редакционните поправки, след което се оттеглят, става ясно, че с проекта на решение, който сме внесли, сме всели смут в управляващата коалиция, коментира Михайлова.

Рамадан Аталай (ДПС) коментира, че проекторешението е продиктувано от намерения на служебния кабинет. Той посочи, че в енергийната комисия всички са подкрепили предложението за мораториум, защото няма народен представител, който да не е съпричастен със съдбата на работещите в Маришкия басейн. Той обаче посочи, че винаги са били против думата „мораториум“. Според Аталай решението с измененията, които се правят в пленарната зала, ще дадат допълнителния контрол, необходим върху изпълнителната власт, в Маришкия басейн.

Драгомир Стойнев (БСП) коментира, че първо трябва да помислят дали с подобни решения и мораториуми да продължат да управляват българската енергетика. Той посочи, че вчера министърът на енергетиката е декларирал, че правителството няма намерение да води преговори с компанията, която, по думите на Стойнев, "служебният кабинет си беше харесал и искаше да подари земята на комплекса". Нека в най-кратки срокове по-скоро да задължим министерството да изработи енергийна стратегия и на тази база да се взимат дългосрочните решения за държавата, призова Стойнев.

Тошко Йорданов (ИТН) коментира, че в енергетиката има ужасно много пари и интереси и в момента ГЕРБ, ПП-ДБ, ДПС и БСП се опитвате да заобиколят мораториума. Той посочи, че до днес сутринта е имало желание за мораториум. По думите му това правителство с този министър на финансите ще прави това – ще пробутват през законови промени кражби към техни фирми. Първата далавера бяха инхаус процедурите, тази е втората, няма да е последната, допълни той.

Не мисля, че тук в НС има каквото и да е дори малцинство, което иска по някакъв начин някой да се разпорежда с тези терени, коментира Красимир Вълчев (ГЕРБ-СДС).