Руската прокуратура иска 20 години затвор за опозиционера Алексей Навални в колония с максимално строг режим. Това стана ясно от публикация на профила на активиста в "Туитър".

"Процесът срещу Алексей Навални и Даниел Холодни ( технически директор на канала Navalny LIVE в YouTube) приключи. Прокуратурата настоява за Навални кумулативно 20 години лишаване от свобода в колония с максимален режим на сигурност и 10 години лишаване от свобода в общ режим за Холодни. Присъдата ще бъде произнесена на 4 август от 16:00 часа".

Той беше арестуван през януари 2021 г. при завръщането си в Москва. Преди това той бе приет в германска болница, след като агенти на ФСБ го отровиха с нервнопаралитично вещество. Властите го осъдиха на 2 години и половина затвор за нарушения на условното освобождаване и след това на още 9 години по обвинения в измама и неуважение към съда. В момента политикът излежава присъдата си в строго охраняван затвор.

Новите обвинения са свързани с дейността на антикорупционната фондация на Навални и изявления на негови топ сътрудници. Руски активисти посочват, че обвиненията криминализират със задна дата всички дейности на фондацията от създаването й през 2011 г.

Навални отхвърли всички обвинения срещу него като политически мотивирани и обвини Кремъл, че иска да го остави зад решетките до живот.

ЕС санкционира хора, свързани с присъдите срещу Навални и Кара-Мурза

Също днес страните членки (Съветът) на ЕС наложиха ограничителни мерки срещу 12 души и 5 образувания, отговорни за тежки нарушения на правата на човека в Русия. Става дума за хора, злоупотребили с технологията за лицево разпознаване, с цел  извършването на масови произволни арести в Русия. Санкциите са и срещу политически мотивираните решения срещу Алексей Навални и Владимир Кара-Мурза.

Мярката е в рамките на глобалния режим на ЕС на санкции за нарушения на правата на човека, наричан още европейският „Закон Магнитски“.

Тези списъци включват различни органи, свързани с Москва. Включени са министър от правителството на града и заместник-кмет, както и 3 дружества, произвеждащи или организиращи търгове за доставка на системи за лицево разпознаване. Списъците са насочени още към лица, отговорни за управлението на наказателната колония, където е държан Алексей Навални след осъждането му през март 2022 г., и към офицер от Федералната служба за сигурност (ФСБ), лично замесен в опит за убийството на Владимир Кара-Мурза чрез използването на невротоксин.