Смятаната за предварително договорена в управляващата (не)коалиция кандидатура на издигнатия от ПП-ДБ за управител на НЗОК Станимир Михайлов не изглежда така сигурна след изслушването в понеделник в здравната комисия на парламента. Там Михайлов беше подложен на "приятелски огън" от ГЕРБ с любезното съдействие и активно участие на "Възраждане" и ИТН.

Той беше разпитван за пране на пари, имотни сделки, фирмени действия, даже за ДС връзки, като въпросите бяха основани на неназовани медийни публикации. Така остава отворен въпросът дали драмата в няколко действия около избора на шеф на Касата ще има скорошен край, или следва пореден обрат в сюжета.

Предистория на сглобката

В предисторията сглобката за ръководство на регулаторите между (не)коалиционните партньори предполагаше разпределение, при което ПП-ДБ взема Сметната палата, а НЗОК отива при ГЕРБ. Противоречивата кандидатка на ГЕРБ, близката до сегашния председател на здравната комисия Костадин Ангелов, Иванка Динева преди седмица се оттегли от участие в избора няколко часа преди гласуването в пленарна зала. Един от смущаващите моменти в професионалната ѝ биография беше как като шефка на РЗОК в София, назначена на този пост, когато Ангелов е здравен министър, тя инициира проверка и обвинения в злоупотреби срещу офталмолога Александър Оскар. Оскар е последователен критик на действията на Ангелов като директор на болница "Александровска". След като обвиненията не се потвърждават, Динева е освободена от поста. В кариерата ѝ има и съмнения за конфликт на интереси за периоди, в които тя е юридически консултант на болници и същевременно съветник на здравния министър. В зала през миналата седмица беше гласувана и отхвърлена без дебати кандидатката на БСП - Жени Стайкова.

Така в крайна сметка заради неодобрението на ПП-ДБ номинацията на ГЕРБ Иванка Динева беше оттеглена и се стигна до врътка в сглобката - управителят на НЗОК при "Продължаваме промяната-Демократична България", а Сметната палата - при ГЕРБ, която веднага издигна Димитър Главчев. От ПП-ДБ предложиха Михайлов, досегашен председател на Съвета на директорите на "Лозенец", назначен при бившата здравна министърка в правителството на Кирил Петков - Асена Сербезова.

ПП-ДБ вече подкрепи и предложението на ГЕРБ да се гласува нов мандат на Димитър Радев като гуверньор на БНБ, а двамата подуправители, които вече също ще се избират от НС, да са от ПП-ДБ - Андрей Гюров, и от ДПС - Петър Чобанов. Двамата също в понеделник бяха изслушвани в бюджетната комисия. Законова промяна, според която и подуправителят на Касата да се избира от парламента, също се чака като съответно кадровият избор там да е на ГЕРБ.

Въпреки че всичко изглеждаше вече "опечено", в понеделник на здравна комисия от ГЕРБ сякаш решиха "да си връщат". След като ПП-ДБ провали предната номинация, сега депутати на ГЕРБ дадоха сигнал, че може и да (не) подкрепят Михайлов, който в момента е единствен кандидат за шеф на НЗОК.

Той беше затрупан от редица въпроси, голяма част от тях, несвързани със здравната тематика. Самият Ангелов по това време даде "тревожно" интервю за агенция "Фокус", в което обяви: "Изключително притеснени сме, изнесените в медиите документи са истина".

За какво става въпрос?

Информация, че Станимир Михайлов е "подал декларация с невярно съдържание" се появи в петък в "Епицентър". През 2009 г. той купил апартамент 50 кв. м. на бул. "Фритьоф Нансен" за 30 000 лева при данъчна оценка 29 658.50 лв. Месец по-късно го ипотекирал пред банката, в която работел тогава – "Токуда банк" за 115 000 лева. През 2010 г. го продал на своя съдружник Фернандо Перейра във "ФЕРТАПЕР" ООД и Мария Перейра за 88 800 лева. В този нотариален акт той декларирал, че въпросният апартамент не е ипотекиран, т.е. подал декларация с невярно съдържание, твърди сайтът, на който са му дадени документи.

Въпросът към Михайлов за имотната сделка дойде от "Възраждане" - депутатката Маргарита Михаева, която поиска той да ги убеди, че "няма склонност към извършване на деяния в противоречие на закона".  

"Няма декларация с невярно съдържание. Сделката е реална, между познати и няма никаква зла умисъл или някаква щета. Очевидно нотариусът е допуснал грешка при изваждането на справка за тежести", отговори кандидатът. Ставало въпрос за ситуация отпреди 14 години и би трябвало при престъпление, това да се разбере във времето. Михайлов обяви още и че:  "Всички данъци и такси са платени, включително и данъците ни като физически лица върху разликата в цените. Аз нямам никакво притеснение по въпроса".

"Тенденциозно се търси нещо, което да бъде посочено и да бъде развита теза върху него", каза още.

Михайлов добави, че ще потърси възможност по съдебен път да иска отговорност от онези, които изнасят тенденциозно информации в медиите.

Валери Лачовски от ГЕРБ поиска да разбере дали Михайлов укрива собственост на фирма, защото като изпълнителен директор и акционер в "Балканкредит" не подал декларация за реалните собственици на фирмата в указания в закона срок. Което е нарушение на закона срещу изпиране на пари.

"Според публикации в различни медии вие и до днес не сте подали такава декларация. Въпросът ми е защо и какво криете", попита той.

"Фирмата никога не се е занимавала с кредитна дейност, въпреки че името ѝ е такова. Никога не е кандидатствала и получавала такъв лиценз, а имаше само консултантска дейност, обемите на работата ѝ са сравнително малки. Като консултант подписах уведомление, декларация до ДАНС, в което съм посочил крайните собственици и с какво се занимава фирмата, цялата поискана информация", каза Михайлов.

Той увери, че ще плати административната глоба.

Тук Лачовски взе думата, за да направи малък извод, че и ситуацията с апартамента, и с неподадената декларация говорели за стил на поведение за "заобикаляне на законите".

"В този смисъл как може да подкрепим с всичко, което излезе, публично вашата кандидатура", попита той, не стана ясно дали реторично.

"Аз нямам от какво да се притеснявам", отсече Михайлов.

Той обяви и че вече е направил всичко необходимо, за да излезе от всички фирми, в които е имал участие, дори преди изслушването.

Имаше и въпроси за връзки с ДС, въпреки че резултатът от официалната проверка показва чисто минало. Михайлов е работел в банка "Токуда", когато тя е собственост на Румен Сербезов, свързан с ДС и "Мултигруп".

"Вашата кариера започва сред едни от най-компрометираните лица в България и ми е много трудно да си представя, че вие сте нямали представа какви са тези хора и с какво се занимават", отбеляза депутатът от ИТН Андрей Чорбанов.

На питанията за ДС кандидатът обяви, че никога не е имал общо с Държавна сигурност и не знае кой лансира тези твърдения.

Лъчезар Иванов от ГЕРБ поиска да разбере какви финансови мерки е взел Михайлов и какви резултати е постигнал в болница "Лозенец".

"Беше увеличена приходната част. Болницата се развива много добре. Сега отчитаме резултати в средата на годината, които сме отчели през цялата минала година", отговори Михайлов. 

"Не съм политически обвързан"

Ако бъда избран за управител на НЗОК, ще положа максимални усилия, за да допринеса във възможно най-голяма степен за по-справедливото разпределение на средствата от бюджета на Касата за медицинска помощ, изделия, лекарствени продукти, помощни средства за хората с увреждания, трансфери за лечение в чужбина чрез прилагането на регулации и контрол.

Това декларира в началото на изслушването си през здравната комисия на НС номинираният за управител на Националната здравноосигурителна каса Станимир Михайлов. 

"Бях номиниран от ПГ на ПП-ДБ за поста, но искам да подчертая, че не съм политически обвързан и занапред ще запазя своя експертен профил във всяка една дейност. Приемам номинацията с огромна отговорност и ще работя с представителите на всички парламентарно представени партии, ако получа широка парламентарна подкрепа", декларира той в началото на изказването си. 

Кои са ключовите проблеми на Касата

В едно изложение без много конкретика и с доста общи констатации без конкретни идеи той изведе като основен проблем в НЗОК „недостатъчната информационна обезпеченост в реално време“. Това било поради недовършени етапи от интеграцията с националната здравна информационна система.

Друга обща забележка беше свързана с необходимостта от подобряване на ефективността на използваните средства за здравеопазване. По думите му трябва да има и въвеждане на критерии за последваща хоспитализация. Михайлов посочи като необходимост въвеждането на механизми за определяне на по-ниски цени на лекарствените продукти. Той счита, че трябва да има и по-добър контрол за закупуване на лекарствени продукти, помощни средства и др.

Проверка на епикризите при проверка на болнично лечение също е сред възможностите за подобряване работата на НЗОК според Михайлов. Той каза, че недостатък в Касата е липсата на звено за анализ на риска и превантивен контрол на база на данните от проверките.

Необходимо е разширяване на политиките към пациентите, посочи още той. И посочи, че ще се стреми да намали административната тежест и бюрокрацията за пациентите чрез електронното здравеопазването. По думите на кандидата трябва да се спре с разхождането на пациентите за протоколи и предписания.

На депутатските въпроси, свързани с работата на здравната каса и въобще системата на здравеопазване, той беше доста лаконичен, често изчерпваше отговорите с "да" или "не", или това е предписано от закона.

Заяви намерението си за повишаването на квалификацията на контролните органи и административния им капацитет.

Относно партньорството с Българския лекарски съюз  и Българския зъболекарски съюз (в някакъв момент Михайлов вместо зъболекарски заговори за земеделски  съюз като грешка на езика), той обеща, че ще работи с двете съсловни организации "в дух на партньорство и диалогичност" (Вероятно важно обещание като се има предвид, че до скоростното отстраняване на бившия шеф на НЗОК проф. Петко Салчев се стигна след поредица от търкания с БЛС и искана оставка оттам.). За Михайлов е важно да има смесени комисии с посочени от двата съюза представители при обсъждане на различни въпроси, декларира той.

Кандидатът лансира и идеята си за създаване на система за изпращане на съобщения до осигурените лица за извършено лечение или преглед, като целта е да има повече информация за дейностите, както и обратна връзка от пациентите (Подобна идея лансира като служебен здравен министър Стойчо Кацаров-бел. ред.).

Засега остава неясно дали Костадин Ангелов и депутатите от ГЕРБ направиха показно заради неуспеха на тяхната кандидатка, или реално няма да има подкрепа от партията на Борисов за номинирания от ПП-ДБ Михайлов.

"Аз лично не съм се разбирал с никого. За мен е важно да проведем една открита процедура, за да покажем на хората за какви хора евентуално ще гласуват в пленарна зала", каза той преди кандидатът да започне да отговаря на въпросите конкретно.

След комисията кандидатурата на Михайлов отива за осъждания и гласуване в пленарна зала. Ако не бъде избран, подуправителката на НЗОК Йорданка Пенкова, която вече половин година е и.д. шеф на Касата, ще продължи да изпълнява тези функции. Миналата седмица депутатите подсигуриха това със законодателни промени. Самата Пенкова е подуправител от 2018 г. като за това време на ветровития пост на шеф на Касата се смениха няколко души.