Има нагласа в мнозинството в парламента в следващите дни да бъде внесен общ проект за изменения в Конституцията. Тази заявка даде днес председателят на конституционната комисия Радомир Чолаков на първото й заседание. То следва представения в неделя проект на "Продължаваме промяната-Демократична България", като както се разбра, свои предложения към него ще дадат и ГЕРБ и ДПС, част от гореописаното "мнозинство", за да стане (по Чолаков) "в голяма степен общ проект".

Този на ДПС е известен от две години. Днес представителите на партията отказаха да го представят накратко пред комисията, участие в което взеха и изтъкнати конституционалисти - преподаватели, бивши конституционни съдии. Неофициално от Движението споделиха пред Клуб Z, че промяна в проекта им за времето, в което бе представен до днес няма. Не споделиха обаче за кои свои текстове ще настояват в общия такъв. 

От ГЕРБ също не представиха отделен проект, макар да твърдят, че имат. Идеите на партията на Бойко Борисов изрази в комисията Екатерина Захариева.

Така на практика все пак ще се стигне до единен текст, който ще бъде внесен в Народното събрание - с подписите на представители и на трите формации, а не отделни - на ПП-ДБ и на ГЕРБ. ДПС няма изискуемите 60 депутатски подписа, затова не може да внесе свой проект, като заявката бе, че въпреки това ще участва активно във финалния вариант.

Както е известно, амбициите на ГЕРБ, ПП-ДБ и ДПС са измененията в основния закон да бъдат приети до Нова година. Това на практика означава "бавната писта" от 160 гласа.

Идеята е общият проект да бъде внесен до края на седмицата, най-късно в началото на следващата и да започнат да текат сроковете по него и в началото на септември да започне същинската работа. Юристите обаче са раздвоени относно депутатската ваканция. Според парламентарния правилник за времето, в което Народното събрание е в почивка (т.е. целия август, ако НС не реши друго), сроковете по правилника спират да текат.

Така според едни към разглеждането на измененията в Конституцията може да се пристъпи едва през октомври. Според други обаче процедурата по промяната на Конституцията не е уредена в парламентарния правилник, следователно няма отношениие към него и депутатската ваканция не е проблем - работата ще започне през септември.

Идеите на ГЕРБ

От краткото експозе на Екатерина Захариева се разбра, че ГЕРБ подкрепя по принцип предложенията на ПП-ДБ, но разработва и някои свои идеи - като например за Инспектората (сега към ВСС). Според партията след изтичане на мандата им, инспекторите не трябва да се връщат на работа в съдебната система. По отношение на служебните кабинети, Захариева посочи, че може да се намери и по-балансирана формула от предложената от обединението. То предлага президентът да назначава редовния кабинет за служебен. Според Захариева може да се мисли за вариант, при който, например да се смени премиерът - да е министъра на финансите, даде пример.

Бе обаче категорична, че партията й е против лимитирането на мандатите на кметовете до два.

От "Възраждане" категорично заявиха днес, че няма да подкрепят изменения. Вчера БСП постави условие - може да участват, ако отпадне идеята 24 май да бъде вписан като национален празник. Днес на комисия дадоха заявка, че ще решат, след като видят общия проект.