Спешна лидерска среща между Бойко Борисов, Христо Иванов, Кирил Петков и онлайн Асен Василев реши днес проблема с бюджета, след като се стигна снощи до парадокса финансовият министър да не подкрепя собствения си проект за финансовата рамка на държавата.

Тримата лидери за прът път застанаха един до друг, за да дадат изявление пред медиите, като посочиха, че са се разбрали по спорните параметри. Бюджетът трябва да бъде окончателно приет тази седмица, след което Народното събрание се разпуска в едномесечна ваканция.

"Бюджетът е политическият закон на едно подобно управление. Ако не се приеме бюджет, който е внесен от финансовия министър Асен Василев, то просто правителството пада", посочи Борисов. "Затова ние си поставихме днес първо като цел - това по-добре ли е за България - да падне правителсттвото. Или да се опитаме да направим пак компромис в името на по-доброто. За да отидем на по-голямата цел - еврозоната и да не вдигнем инфлацията, ще съгласим и ще подкрепим в зала това, което Асен Василев и колегите предлагат."

А Христо Иванов изброи какви са постигнатите компромиси относно приходната част, по които вчера нямаше съгласие. Така например снощи беше отхвърлено предложението заплатите във фирми с над 50 служители да се изплащат по банков път. Днес на лидерката среща е било постигнато съгласие такива плащания да се извършват за фирми с над 100 служители.

"Всички сме водачи на партии, които искат да побеждават, не да са пораженчески", продължи Борисов, но описа как работи (не)коалицията - Асен Василев пише бюджет, Христо Иванов - конституция и т.н.

"Ето ги мнозинствата, които в мечтите им, дет се вика - така е, мечтата му не се сбъдна преди 10 години (сочи Иванов), сега се сбъдва. Така че благодаря на всички - тежък ни е въпросът за некоалициията, но нашият писмовен човек Христо Иванов пише в момента механизма, в такива кризисни моменти да можем да заставаме и некоалиционно да обясним нашите решения", обяви благо Борисов.

Той затвърди заявката на партията си, че няма подкрепи конституционна промяна, с която се огграничават мандатите на кметовете до два. Изрази и някои резерви дали сега е моментът да се дискутира 24 май като национален празник, записан в основния закон. 

Ритане по кокалчетата в пленарната зала

Докато вървеше лидерската среща, в пленарната зала "Продължаваме промяната - Демократична България" иницираха коалиционно "ритане по кокалчетата". Първоначално те подкрепиха предложение на БСП, според което изборът на подуправители на БНБ да бъде отложен. И гласуваха различно от ГЕРБ и ДПС.

Предложението за това първите две точки в дневния ред днес да бъдат бюджетите на ДОО и НЗОК беше направено от Георги Свиленски (БСП) и то бе подкрепено от пленарната зала. След това обаче Йордан Цонев от ДПС поиска изборът на подуправители на БНБ да бъде първа точка за днес. Това доведе до процедурни спорове в залата и Росен Желязков прекъсна заседанието и свика председателски съвет.

След съвета Йордан Цонев отново поиска изборът на подуправители на БНБ да е първа точка в дневния ред, което получи подкрепа от мнозинството депутати в пленарна зала. Свиленски упрекна "Продължавае промяната - Демократична България", че са били част от истинския дневен ред на обществото само за 15 минути.

Повторното разместване на точките стана на ръба на правилника, тъй като той не позволява повторно гласуване, когато точка вече е фиксирана в дневния ред. Тази забрана неведнъж е била изтъквана от шефа на парламнта Росен Желязков, с което той е ограничавал процедурни предложения на опозицията. По тази причина след председателския съвет Желязков не водеше заседанието и бе заместен от Росица Кирова. Шефът на НС, видимо изнервен, обикаляше кулоарите на парламента.

Промяната в поведението на "Продължаваме промяната - Демократична България" очевидно се дължеше и на постигнатото разбирателство за бюджета от лидерите.