В ДАНС не е постъпвала декларация за действителния собственик на „Балкан кредит“ АД. От агенцията така потвърдиха, че е допуснато нарушение от фирма, в която има участие единственият кандидат за управител на НЗОК Станимир Михайлов, номиниран от ПП-ДБ.

Официалното писмо от ДАНС е изпратено до председателя на Комисията по здравеопазване в НС Костадин Ангелов.

Документът, който отрича наличието на подадена декларация по Закона за мерките срещу изпирането на пари от Станимир Михайлов в качеството му на акционер и изпълнителен директор на фирма „Балкан кредит“ АД, е публикуван на сайта на парламента.

Темата беше повдигната по време на изслушването в понеделник на Михайлов в здравната комисия. Кандидатът не отрече, че декларацията не е подадена, като отдаде това на недоглеждане от юристконсулта на фирмата. Това беше едно от поредицата питания по "публикации в медиите". Въпросът беше зададен от Валери Лачовски от ГЕРБ-СДС. Той попита Михайлов дали е укривал собственост на фирма и защо не е подал декларация в указания срок, което е мярка срещу прането на пари.

„Независимо от името на фирмата, тя никога не се е занимавала с кредитна дейност, защото никога не е кандидатствала и не е получавала такъв лиценз от съответния регулатор. Тази фирма се е занимавала единствено и само с консултантска дейност, като обемите в работата ѝ са сравнително малки. Като консултант през 2018 или 2019 г., във връзка с промени в Закона за мерките срещу изпирането на мръсните пари, аз лично подписах уведомление-декларация до ДАНС, в което съм посочил кои са крайните собственици, с какво точно се занимава фирмата и всичката останала информация, която беше поискана“, каза тогава Михайлов.

По думите му юрисконсултът на фирмата е пропуснал да подаде декларацията. 

„Аз съм изпълнителен директор. След като за това нещо подлежим на административна глоба, ние ще си я заплатим“, добави още Михайлов. 

След този отговор Лачовски взе думата, за да направи малък извод, че и ситуацията с апартамента (друг от задаваните на Михайлов въпроси за имотна сделка от 2009 г. - бел. ред.), и с неподадената декларация говорели за стил на поведение за "заобикаляне на законите". 

"В този смисъл как може да подкрепим с всичко, което излезе, публично вашата кандидатура", добави депутатът от ГЕРБ.

"Аз нямам от какво да се притеснявам", отговори Михайлов.

Той обяви и че вече е направил всичко необходимо, за да излезе от всички фирми, в които е имал участие, дори преди изслушването.