В служебната каса на апелативния прокурор на Варна Владимир Чавдаров, разследван за подкуп, са намерени 49 000 евро и 20 000 лева, съобщиха от прокуратурата.

Предстои наблюдаващият прокурор по досъдебното производство да прецени дали Чавдаров да бъде привлечен като обвиняем.

Разследването, водено от Софийската градска прокуратура, е започнало след получени материали от Комисия за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ), които съдържат и сигнал от И. П. лице, заемащо отговорно служебно положение в община Варна, за поискан и получен подкуп в особено големи размери от Чавдаров.

При претърсване в имот на прокурора са открити 271 патрона, съхранявани без надлежно разрешително.

Зад това лаконично съобщение се крият инициалите на кмета на Варна Иван Портних, подал сигнала.

От обвинението не съобщават за какъв точно казус става въпрос. "Дневник" обаче обобщава "патилата" на варненския кмет, който сам е обект на прокурорски проверки, в т.ч. заради Пловдивския панаир и апорта на акциите на общината.

"Казусите, по които Чавдаров би могъл да поиска, а Портних да даде подкуп са два. Трети е свързан по всяка вероятност с член от вътрешния кръг на администрацията му.

В момента кметът на Варна е разследван за длъжностно престъпление заради действията си по казуса с акциите на Международния панаир - Пловдив. През 2017 г. той не е изпълнил решение на Общинския съвет в града, да върне притежаваните от Варна 29% от акциите на панаира. По-късно това позволи на Бизнесмена Георги Гергов да предприеме опит за скрита приватизация на панаира.

Портних бе призован да даде показания като обвиняем и по разследване, водено за замърсяването на Варненското езеро с над 3 млн. куб.м силно токсични фекални води през 2019-2020 г. Проверка на "Дневник" показа, че досъдебното производство, е било прекратено през пролетта на миналата година по неизвестни причини и то малко преди да приключи с обвинителен акт.

Трето разследване от страна на пхрокуратурата тече и по обществена поръчка за 85 млн. лв. на община Варна, която според антикорупционната комисия е била нагласена и в резултат на това само една фирма е била класирана. В този случай обаче не е ясно дали разследването е срещу Портних или негов заместник.

По сигнал на депутата Стела Николова ("Демократична България") Европейската прокуратура образува производство заради строежа на рибарското пристанище "Карантината" във варненския квартал "Аспарухово". Община Варна е кандидатствала по програма за възстановяване на пристанището, но на мястото никога не е имало старо пристанище. При самото му изграждане пък е установено сериозни разминавания между офертите на различните фирми кандидати за изпълнение на обществената поръчка. Предпочетени са оферти, които няколко пъти по-високи от тези на конкурентите им", изброява "Дневник".