Варненската Апелативна прокуратура отменя отказ за раследване на свои колеги и започва такова около историята с "Пловдивски панаир". Това става ясно от писмо на апелативните прокурори до Стела Николова - депутат от "Демократична България", която не спира да се бори и сезира няколко прокуратри по темата.

Според пресцентъра на "Да, България", част от дясната коалиция, разследванто е срещу кмета на Варна Иван Портних за евентуално престъпление по служба. 

А отказ за разследване срещу кмета от ГЕРБ е бил постановен - каква изненада - от Специализираната прокуратура през 2021 г.

Разследването е заради бездействието на Портних с връщането на акциите на Пловдивския панаир на държавата, пишат днес от ДБ.

Клуб Z е писал многократно за сагата, която на всичкото отгоре е обраснала в няколко дела и разследвания.

Предисторията накратко

През 2017 г. Общинският съвет във Варна гласува акциите на "Пловдивски панаир" АД да бъдат върнати в Министерството на икономиката. Това обаче така и не се случи, което позволи на бизнесмена Георги Гергов да започне процедура по окончателното овладяване на дружеството.

Бившият общински съветник от Варна Стела Николова, сега депутат, от години се бори за изпълнението на решението на общинския съвет. Още през декември 2021 г. тя подава сигнал до прокуратурата, че кметът Портних не е изпълнил решението от 2017 г., а Общинският съвет не е избирал представител в общото събрание на "Пловдивски панаир" цели пет години. От това може да настъпи вреда, тъй като няма кой да защитава интересите му в общото събрание на "Пловдивски панаир" АД.

Естествено, по това време кметовете са подсъдни на "любимата" на предишните властимащи Специализирана прокуратра. 

"Това дава надежда, че в крайна сметка бездействието на кмета Портних в полза на интересите на Георги Гергов за сметка на общината и държавата ще бъде наказано", коментира днес  Николова.

"Г-н Портних и мнозинството в Общинския съвет от ГЕРБ могат още утре да предприемат действия, като внесат точка в дневния ред на сесия на общинския съвет за връщане на акциите от Пловдивски панаир на държавата и по този начин да облекчат положението на г-н Портних по отношение на това досъдебно производство, като възстановят и обществения интерес и запазят Пловдивския панаир за всички българи", добави тя.  

"Призовавам г-н Бойко Борисов, ако не се е отказал и от този кмет на ГЕРБ, да спре да мълчи и да нареди на своите общински съветници да върнат акциите на Пловдивския панаир на Министерството на икономиката",  посочва още Николова.

От пресцентъра на ДБ специално отбелязват:

През последните 4 години Стела Николова се бори със Специализираната прокуратура, варненска Окръжна прокуратура и Софийска градска прокуратура. Подаде жалба срещу отказа на Окръжна прокуратура-Варна и изиска преписката на Специализираната прокуратура, на която се позовава окръжна прокуратура за отказа си.

В крайна сметка Софийска градска прокуратура е изпратила преписката в Апелативна варненска прокуратура и тя образува досъдебно производство за престъпление по служба.

Последен шанс

Както Клуб Z писа, все още има шанс Пловдивският панаир да не попадне изцяло под контрола почетния консул на Русия у нас Гергов. На 3 май Агенцията по вписванията отказа да впише увеличението на капитала на "Пълдин туринвест", с което на практика той слагаше ръка на международната палата.

Мотивът: изготвената оценка на апорта (на варненските акции от панаира) е стара и не отговаря на днешната икономическа действителност. Така сега на ход в действителност е общинският съвет във Варна, който може да ревизира решението си от 2021 г. за прехвърляне на своите акции в "Пълдин", което може да се окаже решаващо за спасяването на панаира.

Както е известно, Гергов успешно приключи мисията си, след като до 24 април кметът на Пловдив Здравко Димитров (ГЕРБ) не обжалва съдебното решение на окръжния съд, с което на практика "Пълдин туринвест" се сдоби със 79% дял от палатата. Димитров се оказа в отпуск, ресорният зам.-кмет - в командировка, а шефът на правната дирекция в болничен. Дори и това стечение на обстоятелствата да е било случайно, то нито един от тримата не жали по електронен път, каквато възможност имаше.

През 2016 г. кабинетът "Борисов" прехвърли на Пловдив и Варна собствеността върху държавните акции от капитала на "Международен панаир Пловдив" АД. Пловдив получи 20,63 процента от капитала, а Варна - 28,9 на сто. Малко по-късно обаче кметът на Варна Портних реши да ги прехвърли на дружеството на Гергов "Пълдин туринвест".

Още през 2017 г. варненският общински съвет взе решение да подари акциите си на държавата, но това така и не се случваше, като по предложение на Портних през 2021 г. ОбС взе решение да прехвърли своите акции в "Пълдин". Т. е. дружеството на Гергов да придобие контрола над панаира с дял от 79,2 на сто - което е и голямата битка на общинските съветници на ДБ в Пловдив.

Но историята води началото си от 2006 г. при Тройната коалиция, когато кабинетът подарява на "Пълдин" 49 на сто от капитала на международната палата, като сделката по това време се движи от сегашния лидер на БСП Корнелия Нинова като зам.-министър, а малко по-късно в самата "Пълдин" Гергов придоби мажоритарния дял. (Това не попречи сега на представители на БСП да дистанцират лидерката си от казуса).

10 години по-късно Варна решава неофициално, че иска да размени акциите си в панаира срещу т. нар. Дупка в центъра на града, собственост на Гергов, за която дупка впоследствие държавата отпуска десетки милиони лева.

Нонсенс

Финалните битки се водеха в последните години по линия на пловдивските общински съветници от ДБ. Така стеклите се към днешна дата обстоятелства са плод на две решения - едно на общинския съвет на Пловдив от края на миналата година, с което бе сътворен правен нонсенс, на което се базира сега и окръжния съд, за да отсъди в полза на Гергов.

Според точка първа от решението на местните парламентаристи волята на общината бе да не дава съгласие за апорта на акциите на Община Варна. Според точка втора упълномощава представителя си да подкрепи апорта на общото събрание на акционерите, а според третата - ако по време на общото събрание апортът бъде одобрен, то на кмета на Пловдив се възлагаше да го атакува в съда.

Опитите на съветниците от ДБ да свикат извънредни заседания за поправка на точка втора удряха на камък, защото колегите им от ГЕРБ и БСП бламираха сесиите и кворум не се събираше.

При така създадения правен абсурд пловдивският окръжен съд се произнесе през март, че признава за неистинско решението на ОбС в частта му за точка първа и точка трета, но пък признава точка втора. Т. е. тази, с която представителят на общината дава съгласие за апорта. И именно това решение трябваше да атакува пред апелативния съд кметът Димитров. Но както стана ясно, всички се смълчаха.

Не се познаваме

Междувременно през февруари тази година Борисов реши публично да се разграничи от собствения си кмет, който през 2019 г. издигна за втори мандат, като на една среща с актива в града дори поиска оставката му. Здравко Димитров трябвало да си оправи "бакиите", обяви тогава Борисов, като поводът бе строителството на стадионите на "Ботев" и "Локомотив", за които правителствата му все обещаваха пари.

"Никаква вина" - пък отвърна Борисов преди седмица на журналистически въпрос за действията на неговите кметове - и във Варна, и в Пловдив.

Корнелия Нинова пък го изпревари като сне доверие от съветниците от листата на левицата в Пловдив заради подкрепата им за бившия ѝ съратник в партията Гергов, когото тя самата изгони години по-късно, когато оглави БСП.

А депутатите на ПП-ДБ от Варна и Пловдив анонсираха, че Гергов смята да строи жилищни сгради на мястото на панаира и сезираха прокуратурата за бездействие на местните власти.