Половин час след полунощ Националната здравноосигурителна каса се сдоби с нов управител - Станимир Михайлов, преди това и Димитър Главчев беше избран начело на Сметната палата.

Двамата бяха избрани по време на 12-часовото заседание на парламента, следващо 20-часовото от предходния ден, очаквано с гласовете на ГЕРБ, "Продължаваме промяната - Демократична България" и ДПС.

Това демонстрира разбирателство в (не)коалицията, след като малко по-рано по отношение на Михайлов се появи напрежение между ГЕРБ и ПП-ДБ. Кандидатът на обединението за НЗОК бе атакуван от представители на партията на Бойко Борисов по линия на това, че като управител на частна фирма не е предоставил на ДАНС три броя документи свързани с мерките срещу прането на пари, както и за имотна сделка, при която при продажбата на апартамента не е заявил, че той е ипотекиран. Основен рупор на атаките бе бившият министър на здравеопазването в последния кабинет "Борисов", сега председател на ресорната комисия в парламента - Костадин Ангелов. Михайлов на няколко пъти отрече да е нарушил закона.

Първо по ред в дневния ред на НС бе гласуването за председател на одитния орган. Така около 22 ч. снощи, без дебат, бе избран Димитър Главчев.

Около полунощ започна и дебатът за Здравната каса, който не мина така безоблачно за Станимир Михайлов. Още от представянето на изслушването на кандидата в здравната комисия, направено от председателя ѝ Костадин Ангелов, беше ясно, че номинацията на ПП-ДБ ще мине. Ангелов рязко забрави критиките си от предните дни като отбеляза, че на всички въпроси, и на тези по медийни публикации, Михайлов е отговорил "конкретно и изчерпателно". Основните критики в пленарна зала дойдоха от "Възраждане" и особено от "Има такъв народ", които го атакуваха по линия на отправените преди това обвинения за ДАНС и сделката с апартамента, отбелязвайки, че това говори за липса на интегритет, като подчертаха, че е важно кандидатът да има морални качества. 

Насред изслушването от партията на Костадин Костадинов спретнаха и цирк с химна. Малко след 00:00 ч. депутатът Ангел Георгиев настоя от трибуната парламентарният шеф Росен Желязков да пусне химна - по стара традиция. Имаше предвид, че по време на гледането на Изборния кодекс в миналия парламент, пак по малките часове на деня, от "Възраждане" поискаха това и тогава Желязков удовлетвори желанието им. Този път обаче отказа, след което Георгиев го пусна от телефона си и изправи на крака залата. Председателят на НС го предупреди при следваща подобна проява ще бъде наказан. И се обоснова:

"Това не е караоке, да си го пускате от телефона. Химнът не е повод за фарс, не е повод за подигравки".

В защита на Михайлов, на когото реторични въпроси задаваха поред и Андрей Чорбанов, и Тошко Йорданов, и Станислав Балабанов, се изказа Росица Пандева от ПП-ДБ, която обяви питанията за "абсурдно блудство с клевети", а според Настимир Ананиев изказванията на всички от ИТН били със съмнително еднакъв шрифт. "Откъде идва тази организирана атака срещу кандидата? Щом е организирана, той е правилният кандидат", направи заключение Ананиев.

Самият Михайлов оказа да отговори на въпросите и въобще да коментира темите за липсващите данни, подадени към ДАНс, както и обстоятелствата около купуването, ипотекирането и продажбата на апартамент в центъра на София преди 14 години. Говори за неверни твърдения и манипулации, на които вече бил отговорил пред здравната комисия, както и по-късно публично.

"Убеден съм в своя морал, но не смятам повече да ги коментирам", каза той. 

В крайна сметка Михайлов бе избран за шеф на НЗОК със 137 гласа "за" и 46 "против". Мандатът му начело на Касата е до 12 март 2025 г.

А парламентът излезе във ваканция.