Във вероятно последния работен ден на Народното събрание преди то да се разпусне за едномесечна почивка, се заформи нов скандал в т.нар. (не)коалиция. Причината отново са регулаторните и контролни органи.

Днес НС трябва да избере двама председатели - на Сметната палата и на Националната здравноосигурителна каса, за които са номинирани съответно Димитър Главчев (ГЕРБ) и Станимир Михайлов ("Продължаваме промяната-Демократична България"). Неформално двете формации се бяха разбрали за това разпределение на двата важни държавни органа, като на практика си ги размениха. С отварянето на процедурата за Палатата, тя се считаше за "дадена" на обединението, а Касата - на ГЕРБ.

От ПП-ДБ обаче не харесаха кандидатката на партията на Борисов за НЗОК Иванка Динева. Името й бе свързвано по време на течащата процедура с лобизъм за определени болници, както и с бившия здравен министър на ГЕРБ, сега председател на ресорната комисия в парламента Костадин Ангелов. Един от смущаващите моменти в професионалната ѝ биография беше как като шефка на РЗОК в София, назначена на този пост, когато Ангелов е здравен министър, тя инициира проверка и обвинения в злоупотреби срещу офталмолога Александър Оскар. Оскар е последователен критик на действията на Ангелов като директор на болница "Александровска". След като обвиненията не се потвърдиха, Динева бе освободена от поста. 

Така първата процедура за НЗОК бе неуспешна. Динева се оттегли като номинация, а кандидатката на БСП Жени Стайкова бе подложена на гласуване, но не събра достатъчно подкрепа.

Междувременно от ПП-ДБ така и не излъчиха кандидат за Сметната палата, след като неофициално, оказа се, харесаният от тях човек нямал изискуемия стаж.

Впоследствие "кооперацията" (по председателя на НС Росен Желязков) се разбра за смяна на местата в двата регулатора - ГЕРБ да номинира човек за одитния орган, а ПП-ДБ за Здравната каса. Така ГЕРБ номинира бившия парламентарен шеф Димитър Главчев, а обединението - финансиста Станимир Михайлов.

Изглеждаше като всичко да е подредено (въпреки конкурсното начало на процедурите), особено след като ГЕРБ, ПП-ДБ и ДПС се разбраха за друг важен орган - БНБ, където всяка от формациите прати свой представител. Управител (от името на ГЕРБ) остана старият такъв - Димитър Радев, а подуправители - Андрей Гюров (ПП-ДБ) и Петър Чобанов (ДПС).

Но...

Но по време на изслушването на кандидата за НЗОК в комисията този понеделник той беше атакуван по теми като нарушения по имотни сделки, пране на пари, лобизъм, дори отношения с ДС като този тип въпроси идваха в голяма степен от ГЕРБ, както и от "Възраждане". В сряда на сайта на НС се появи писмо от ДАНС, адресирано до председателя на здравната комисия Костадин Ангелов. Документът отрича наличието на подадена декларация по Закона за мерките срещу изпирането на пари от Станимир Михайлов в качеството му на акционер и изпълнителен директор на фирма "Балкан кредит" АД.

Кандидатът не отрече, че декларацията не е подадена, като отдаде това на недоглеждане от юристконсулта на фирмата. Това беше едно от поредицата питания по "публикации в медиите". Въпросът беше зададен от Валери Лачовски от ГЕРБ-СДС. Той попита Михайлов дали е укривал собственост на фирма и защо не е подал декларация в указания срок, което е мярка срещу прането на пари.

"Боят" по Михайлов продължи и късно снощи, когато той прати позиция до медиите, а Костадин Ангелов отвърна с пост във фейсбук.

Кандидатът представи документ от ДАНС, "от който е видно, че дружеството е подавало информация пред ДАНС, задължителна по тогава действащата правна уредба. Но процедурата за деклариране на действителен собственик никога не се е развивала пред ДАНС, а само пред Търговския регистър към Агенция по вписванията. Следователно няма как тази информация да е декларирана пред ДАНС", посочи той. 

Видно от документите "Балкан кредит" (която не се занимава с кредитиране) е съобщила на ДАНС само, че е провела обучение на служителите си за противодействие на прането на пари. Пак видно от тях, заверката на декларацията за реалните собственици е направена, но преди дни.

"Атаката срещу мен и серията от публикации показват две неща - явно има журналисти, които публикуват неверни твърдения от клеветнически характер, за което ще понесат своята отговорност в съда. На второ място, моята репутация и интегритет са издържали на сериозно проучване и се е наложило да се измислят откровени лъжи, за да бъде убедена част от публиката, че имам негативни характеристики", пише Михайлов в заключение.

"Въпросната информация буди повече въпроси, отколкото да дава отговори" - възрази обаче бившият министър на Бойко Борисов във фейсбук.

Всичко това поставя подкрепата на ГЕРБ за Михайлов под въпрос.

Малката, но съществена подробност е, че днес парламентът трябва да гласува и номинацията за Сметната палата, и тази за Здравната каса, като според дневния ред първо е гласуването за одитния орган.