ГЕРБ-СДС, „Продължаваме промяната-Демократична България“ (ПП-ДБ) и ДПС предлагат да бъде отнета дерогацията на "Лукойл", съобщи БТА.

"Внесохме отново предложението за отнемане на дерогацията на "Лукойл", както и второ – за назначаване на особен търговски управител в предприятието", съобщи късно в петък пред журналисти в парламента председателят на Комисията по енергетика Делян Добрев.

Той уточни, че това може да стане реалност към края на октомври, защото е оформено като изменение на Закона за контрол по прилагане на ограничителните мерки с оглед на действията на Русия, дестабилизиращи положението в Украйна.

"Законопроектът ще бъде приет до края на септември, а срокът, който сме заложили е Министерският съвет да отнеме дерогацията без условности до 30 дни, след влизане в сила на закона", каза Добрев.

Този път сборът на гласовете на трите парламентарни групи трябва да е гарант, че ще бъде приет с мнозинство, отбеляза Добрев. Той не пропусна да припомни, че е предложил отнемане на дерогацията в Закона за държавния бюджет, но не е било прието. 

Според Добрев това щяло да спре финансирането към Русия. От началото на дерогацията единствените печеливши от нея били "Лукойл" и "Литаско", българският потребител не печелел нищо.  

И обясни, че ако извадим от цената на горивата в България акциза и ДДС и ги сравним с цените в съседните държави, ще се окаже, че са същите.

"Продължават да ни надписват горивата с 50-60 ст., не внасят нищо във фонд “ Сигурност на електроенергийната система“, подчерта Добрев.

По думите му според законови разпоредби в сила от 24 януари т. г., рафинерията трябва да внася всеки месец 70 процента от разликата, „която прибира, благодарение на дерогацията“. Шест месеца по-късно във фонда нямало внесена нито една стотинка.

"В края на миналата година обещаха, че тази година ще платят 700 млн.лв. данъци, до момента не знам да има платени такива, а трябва да се правят авансови месечни вноски. Според мен достатъчно бяхме толерантни към "Лукойл", те се възползват от тази дерогация само за собствена изгода. Рано или късно ще се наложи да си внесат средствата, защото в противен случай означава, че нарушават закона", каза още Добрев. 

На въпрос дали "Лукойл" ще се изнесе от България, той отговори: "Не е наше решение, нашето решение е дали да има, или не дерогация". Нямало нито едно доказателство, че рафинерията не може да работи изцяло с неруски петрол.