"Временно разстройство на здравето, неопасно за живота - лека телесна повреда."

Това е заключението на съдебномедицинската експертиза по случая с 18-годишното момиче с множество наранявания по главата, крайниците и тялото. От обяснението от окръжния съд излиза, че то е в основата на решението нападателят да бъде освободен. 

"В конкретния случай, от заключението на съдебномедицинската експертиза на живо лице, приложено по досъдебното производство, при разглеждане на делото, се установява, че описаните увреждания на пострадалата, поотделно и в съвкупност, са причинили на същата ВРЕМЕННО РАЗСТРОЙСТВО НА ЗДРАВЕТО, НЕОПАСНО ЗА ЖИВОТА – ЛЕКА ТЕЛЕСНА ПОВРЕДА (главните букви и правописът въобще са от оригинала-бел.ред.)", се твърди в съобщение от окръжния съд в Стара Загора, който взема решението да пусне нападателя.

Преди това. районният съд указва мъжът да бъде задържан, но при обжалването окръжният съд отменя това определение и не налага мярка за неотклонение. Причината, според съда е, че според експертизата на момичето е причинена лека, а не средна телесна повреда. При тези случаи законът указвал, че пострадалият може да заведе частно дело срещу извършителя, който обаче не подлежи на налагане на мярка за неотклонение. Мярка за неотклонение можела да бъде взета от съда спрямо обвиняемия само в рамките на наказателно преследване, което се води от държавното обвинение.

Иначе съдебният състав от окръжния съд смятал, че съществува реална опасност нападателят да извърши и друго престъпление, защото имал прояви като личност с висока степен на обществена опасност.

"Окръжните магистрати изцяло са споделили изводите на първоинстанционния съд за това, че анализът на доказателствената съвкупност, събрана до момента, позволява да се направи изводът, че не друг, а обвиняемият е причинил на пострадалата множеството наранявания по главата, крайниците и тялото. Според съдебния състав съществува и реална опасност той да извърши друго престъпление, предвид проявите му като личност с висока степен на обществена опасност", се казва в прессъобщение, публикувано на сайта на Окръжен съд - Стара Загора.

От Апелативната прокуратура в Пловдив съобщават, че наблюдаващият прокурор по делото е дал указания за изготвяне на допълнителна медицинска експертиза с оглед определяне вида и характера на причинената телесна повреда на пострадалата. След изготвяне ѝ той ще прецени за вземане на адекватна мярка за неотклонение с оглед обществената опасност на извършеното престъпление и квалификацията на деянието, пише БТА.