Европейската комисия е доволна от предприети от властите в Република Северна Македония (РСМ) стъпки след инцидентите с фенове на „Левски“ в Скопие.

Това става ясно от отговора, който Клуб Z получи от Набила Масрали – говорителка на Европейската служба за външна дейност (ЕСВД).

„Следим събитията и отбелязваме, че са предприети стъпки от компетентните власти в РСМ. Не коментираме провежданите разследвания или съдебни процедури“, допълва тя.

Инцидентите се случиха на 27 юли преди, по време и след мача между скопския „Шкупи“ и българския „Левски“ (0:2) от втория предварителен кръг за Лигата на конференциите.

Фенове на „сините“ се оплакаха, че са били нападнати от привърженици на домакините в колите си. Един от сънародниците ни бе ранен с нож, но животът му е извън опасност. Полицията арестува 19 българи. Някои от тях бяха обвинени в нападение на полицаи на стадион „Тоше Проески“.

По-късно сънародниците ни бяха освободени, след като други фенове платиха глобите.

Реваншът в София на 3 август ще се играе без присъствието на фенове на „Шкупи“, предаде БТА.

Решението е взето в резултат на официалното писмо от президента на БФС Борислав Михайлов до ръководството на УЕФА. В него Михайлов изразява опасения за сигурността и опазването на обществения ред по време на двубоя, ако фенове на скопския тим бъдат допуснати на стадион „Георги Аспарухов“.

В официален отговор зам. генералният секретар на УЕФА Джорджо Маркети уведомява, че централата оценява мача в София като високо рисков. Проведена е среща с представители на двете национални футболни федерации, двата футболни клуба и длъжностните лица на УЕФА. От ФК „Шкупи“ са уверили, че билети за гостуващи фенове няма да бъдат пускани в продажба.