Папа Хет... Дори само начинът, по който най-близките се обръщат към тази изумителна фигура за световната рокмузика, а и за американската култура изобщо, казва много за Джеймс Хетфийлд. Днес той е човекът, който прави 60. "Папа" са наричали и още един творец - Хемингуей, нали знаете.

След 40 години с Metallica няма как да се каже много ново за лидера и ритъм китарист. То пък кой ти слуша ритъм китариста, ще кажете...

Да, но един изследовател на бандата - Джоел Макайвър казва, че част от успеха на четворката от Сан Франциско се дължи на факта, че Хетфийлд е може би най-добрият ритъм китарист в света (о, да - дори по-добър от Скот Йън от Anthrax, ако говорим за траш метъл).

А пеенето... Самият Хетфийлд е доста самоироничен - казва, че когато започвал, певците са били Рони Джеймс Дио и Джоф Тейт (Queensrÿche). Но - твърди той в едно интервю - "искахме гласът да е като инструмент от бандата". 

Може би затова вокалът му в студиото повече шибва като с камшик в първите албуми. А на живо... Абе, кой ти гледа на живо, когато си написал The Unforgiven.

Беден, неособено изкъпан, немного образован, без "класическа" музикална школовка и често подиграван от феновте на ронидио-джофтейт вълната, Хетфийлд е имал периоди, в които никак не му е било леко.

След загубата на Клиф Бъртън бандата възкръсва по невероятен начин. Коравите момчета свирят първото си шоу с Джейсън Нюстед в САЩ на 8 ноември 1986 г. - буквално 40 дни след катастрофата, която им отнема Клиф. Може да го чуете тук...

А пък тук някой фен е увековечил последния гиг на Клиф в Швеция - ако съвсем ви се отдава на спомени:

Но тогава годината е такава - трябва да се рекламира по света тоталният шедьовър - албумът Master of Puppets. Чак после ще последват другите два от тази класа - ... And Justice for All (1988) и Metallica (1991).

1991-ва е годината, която окончателно преобръща всичко за Джеймс и момчетата. И онзи концерт на летище Тушино край Москва, който раздрусва здравата издъхващия СССР, е само част от магията:

Ако има нещо, в което най-печелившата метъл група може да бъде упрекната, е че и до днес осребрява песните си от онези времена - само вижте сетлистите и днес.

Хетфийлд и Ларс Улрих направиха няколко велики неща за музиката. Първото е творчеството им. Второто е, че показаха, че от хеви метъл - или в случая дори от траш метъл, може да се правят сериозни пари. А този културен елемент да влезе дори в залата на филхармонията на Сан Франциско или в учебниците.

Сякаш железен, винаги на линия през годините, напослдък Хетфийлд демонстрира моменти на слабост. 

Но ето и още нещо - тази банда е толкова обичана - може би до нивото на истерията по Beatles, че буквално всяка тяхна песен, изпълнена през годините, е отразена в списък на концертните им изпълнения. Като казахме умора, слабост или алкохол - само хвърлете око на въпросните тур дати. Взимаме един произволен месец след зашеметяващия успех на Master... - например май 1986 г.: в специализираните сайтове може да видим, че те са свирили в 22 дни от месеца. 22 дни, в които пътуваш и свириш Battery, Damage Inc или Whiplash - не е като да свириш Wonderful Tonight на Клептън!

Да не говорим, че това става с Ози Озбърн - а неговата компания, казват, не е точно най-здравословната.

Тук може да видите пълната история и пълното съдържание на всеки един концерт, изпълнен в 40-годишата история на бандата. 

Вече "чичаци" на по 60 (Кърк Хамет ги навърши миналата година, Ларс, живот и здраве, ще ги направи на 26 декември), четиримата конници от Апокалипсиса сякаш предпочитат по-малко самолети, летища и тур бусове. А европейското им турне стартира едва с две дати през април в Амстердам и две през май - в Париж, при това с по ден почивка между свиренията.

Въпреки че напоследък Хетфийлд влиза в новините често с проблемите си с алкохола (има си хас - ако сте рагледали по-горния списък!) или с развода, който реши да предприеме на стари години, никога не е бил "жълт".

Като че ли този човек е изцяло фокусиран само върху това, което прави. Дори на едно място, като засвирва Motorbreath - един от "капиталите", с които се включва в Metallica през 1982-а, сам се смее възможно ли е изобщо да съществува за него нещо преди Metallica.

Дали заради новата жена, дали заради успешното пребиваване в последната клиника, радостното за нас е, че напоследък Папа Хет изглежда цветущо. В началото на европейската част от турнето им започнаха да се появяват и тези така очарователни видеа - от Metallica натюрлих... Когато всичко е "предкулисие".

Те напомнят за годините, когато бандата беше по-малко милионерска и повече честна, мощна и безкомпромисна.

Пура, питие, молитвичка, излизаш и... "избий ги всички"! Какво повече му трябва да един човек на 60?!