Поредният паметник, пропагандиращ комунизма и съветската окупация, падна в Полша.

Монументът в Шчечин прославяше Червената армия, пише в съобщение на канала "Вишеград 24" в Х - бившия Туитър. Актът е в изпълнение на действащата правителствена програма за декомунизация на обществените пространства.

Според информация - към ноември 2022 г. Полша вече бе демонтирала 25 съветски паметника. На 27 октомври Ройтерс съобщи, че в страната са съборени още четири паметника на войници от Червената армия, загинали по време на Втората световна война.

Незабавно говорителят на Кремъл Дмитрий Песков тогава осъди бутането на монументите.

"Това е лъжа, чудовищна лъжа, защото толкова много граждани на СССР са загинали при освобождението на Полша...

Това е поредният опит да се заблуди младото поколение поляци, като се подхранват с лъжи и се провокира омраза към руснаците", каза Песков.

"Няма място за такива паметници, за такива символи с червената звезда в общественото пространство на свободна, независима и демократична Полша и свободна Европа", казва Карол Навроцки, ръководител на полския Институт за национална памет, цитиран от Дойче веле.

Според него паметниците са символ на престъпленията на комунистическата система, жертвите на геноцида, извършен от Съветския съюз, както и на руснаците, убити от комунистите.

Много поляци вече не припознават наратива от следвоенното време за героичното освобождение от Червената армия. Ако изобщо някога са го споделяли предвид фактите.

А те включват поделянето на Полша между нацистка Германия и Съветския съюз през Втората световна война, както и избиването на над 4000 полски военни от съветската тайна служба НКВД в Катинската гора. За много хора в Полша периодът до 1989 г. представлява окупация, писа "Дойче веле".

25 паметника вече са премахнати

През 2016 г. полското правителство, начело с "Право и справедливост", забрани паметниците, публично пропагандиращи комунизма. Изключение бе предвидено за монументите от частните колекции, за онези от тях, служещи за научни или образователни цели, както и за разположените в гробища.

През 2022 г. проектът получи нов силен тласък заради руската агресия срещу Украйна, обяснява Навроцки.

Споменатите 25 паметника са премахнати само от март до есента на 2022 г.