Август е - традиционно месец, в който политиката поне за малко остава на заден фон. Но ужасяващото нападение над 18-годишно момиче от Стара Загора, нарязано от татуиран бабаит, върна депутатите в Народното събрание и събуди обществото за един от най-сериозните ни проблеми - насилието срещу жени.

Нападателят се оказа националист. Една от съдийките, осигурила той да не остане в ареста - симпатизантка на Путинова Русия. А множество "четирихилядници" се възмутиха, че случаят на насилие се "политизира". Затова в новият, 127-и епизод на Z-Каст, наш гост е Руслан Трад, анализатор от Атлантическия съвет, с който политизираме темата докрай.

Културата, която показват агресорите срещу жени, е милитаристична, свързана с ултраправославие, фашистки идеи, дори паганизъм, обяснява той.

"Виждал съм тази култура на терен, на фронтови линии. Тя е абсолютно част от пропагандата на Кремъл от поне 15 години, конкретно в нашия регион - на Балканите и Източна Европа като цяло."

Това не значи, че всеки фитнесджия или всеки татуиран със "Свобода или смърт" ще пребие приятелката си, подчерта той, или пък че ще отиде да се бие за Русия в Донбас. Но насилието над жени е ключов елемент от културата на тези хора.

"Това за тях е нещо като гордост. Има групи, в които се споделят подобни деяния - онлайн групи, и това се случва на ежедневна база. И всички тези хора, случайно или не, са част от тази култура. Насилието е част от приятелски кръгове, гледат се определени филми, кадри, ходят се в определени фитнес клубове", добавя той.

Защо толкова си приличат прокремълските "националисти" с ислямските радикали? Спят ли българските служби за сигурност? Какво може да направи гражданското общество? Защо не трябва да бъде забранена партия "Възраждане"? 

Отговорът на тези и други въпроси - гледайте и чуйте в новия Z-Каст:

Слушайте Z-Каст и в платформите SpotifyGoogle PodcastsTuneInApple Podcasts.