Руски съд осъди днес критика на Кремъл Алексей Навални на 19 години затвор по обвинения в екстремизъм, предаде Асошиейтед прес.

Той е признат за виновен за това, че е „основал и финансирал екстремистка организация”. Опозиционният политик пледира невинен.

Това третата и най-дълга досега ефективна присъда срещу Навални. 

Навални се завърна в Русия през 2021 г. и веднага беше арестуван. Преди това той бе приет в германска болница, след като агенти на ФСБ го отровиха с нервнопаралитично вещество. Властите в Русия го осъдиха на 2 години и половина затвор за нарушения на условното освобождаване и след това на още 9 години по обвинения в измама и неуважение към съда. В момента политикът излежава присъдата си в строго охраняван затвор.

Новите обвинения са свързани с дейността на антикорупционната фондация на Навални и изявления на негови топ сътрудници. Руски активисти посочват, че обвиненията криминализират със задна дата всички дейности на фондацията от създаването й през 2011 г.

Навални отхвърли всички обвинения срещу него като политически мотивирани и обвини Кремъл, че иска да го остави зад решетките до живот.

ЕС осъди наказанието

ЕС решително осъжда съдебното решение.

Това се казва в разпространено изявление на върховния представител за външната политика Жозеп Борел.

Навални е осъден за действия, представляващи законни политически и антикорупционни дейности, изтъква Борел. Изразява се съжаление, че слушането се е състояло при закрити врати и е било недостъпно за семейството на Навални и наблюдатели.

Това е ярко доказателство, че руското правосъдие продължава да бъде инструментализирано срещу Навални  и че руските власти се страхуват от него.