Конституционен съдия и лявоцентристки политически ветеран е новият президент на Италия, съобщи Ройтерс. Серджо Матарела беше избран от парламента при четвъртия опит. При предишните не бяха събрани нужните две трети от гласовете на парламентаристите. При четвъртото гласуване бяха нужни само половината от гласовете на италианските депутати и страната се поздрави с нов президент. Матарела става 12-и президент на Италия след Втората световна война. 73-годишният юрист не е много познат на италианците, но в парламента за него гласуваха 665 депутати при необходими 505 гласа. Изборът му беше посрещнат с овации. 

"Продължавайте с добрата работа, президент Матарела. Да живее Италия!". Това беше първото съобщение на премиера Матео Ренци в туитър след избора на Матарела. Папа Франциск изпрати поздравителна телеграма.

Италианският президент има основно церемониални функции, но играе важна роля по време на политическа нестабилност - която не е рядкост в страната. Тогава той може да разпуска парламента, да насрочва избори и да назначава премиери. 

Матарела е първият сицилианец, който става държавен глава. Брат му Пиерсанти е застрелян през 1980 г. от сицилианската мафия. Политическите му корени са в Християндемократическата партия, баща му Бернардо е един от основателите й след войната. Смята се, че Матарела няма голям международен опит, но той е бил министър на отбраната в две лявоцентристки правителства между 1999 и 2001 г.

През 1990 г. той дава оставка като министър на образованието в знак на протест срещу закон, който облагодетелства медийната империя на Берлускони.