След като Русия напусна "зърнената сделка", украинските пристанища по Черноморието отново се превърнаха в предпочитани цели за нападение.

Из руското медийно пространство свободно се заговори за необходимостта Одеса да бъде срината със земята. 

Макар вечно великодушният водещ Владимир Соловьов да настоява да не бъде унищожавана местната опера.

Москва уверява, че е готова на мига да се върне към сделката, стига да бъда уважени и нейните искания. Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков обвини Запада, че е наложил санкции на Русия, без да взема предвид нуждите на световната общност от храна. Преки мерки срещу руския износ на зърно не са въвеждани, така че вероятно Песков роптае срещу същите онези санкции, които според родни и чуждестранни "неутрални" специалисти по никакъв начин не вредят на руската икономика.

Но проблемите на Русия вече не идват само от пречките за доставките, предизвикани от ограниченията върху плащанията, логистиката и застраховките. 

Украйна заплаши 6 руски пристанища

На 4 август Украйна обяви състояние на военна заплаха във вътрешните и външните води на шест руски пристанища: Анапа, Новоросийск, Геленджик, Туапсе, Сочи и Таман. Мярката е наложена за неопределено време - "до второ нареждане".

"Това, което се случва сега в Черно море, е симетричен отговор на руското морско пиратство, за блокирането на украинския търговски флот и обстрела на гражданска инфраструктура (...). Това ще бъде още един стимул да мотивираме Путин да спре да атакува украинските пристанища и да деблокира морската търговия с украинско зърно", обяви съветникът на украинския вътрешен министър Антон Герашченко. 

Още през същия ден Киев изпълни заканата си - украински морски дронове атакуваха руска военно-морска база, намираща се в близост до Новоросийск.

Безпилотните самолети бяха свалени, но посланието е ясно: Украйна е готова да ескалира войната срещу Москва в опит да възроди "зърнената сделка". Също както и Русия. 

Двете държави искат споразумението да бъде подновено, но съгласно едностранно наложени условия. Спорът не протича на масата за преговори, а на територията на пристанища с ниско прелитащи машини за убиване.

Рашисти на седмицата

Време е да наградим прославилите се през изминалите седем дни "рашисти на седмицата".

С "бронзов медал" ще отчетем водещата на руската версия на "60 минути" Олга Скабеева, чиято "щедрост" не познава граници.

"Най-добрият начин да се върнем в "зърнената сделка" ще е, ако пристанищата на Одеса и Николаев са под контрола на Руската федерация. Щеше да се наложи да ги построим отново и най-накрая щяхме да сме се завърнали в "зърнената сделка" и дори щяхме да позволяваме украинско зърно през пристанищата на Одеса от време на време. Какво щеше да е останало от Украйна? Ами западната част. Тогава щяхме да им позволим да се върнат на пристранищата им. Тогава щяха да бъдат приветствани".

Не е нужно човек да е публична личност, за да се добере до престижните ни "медали". Тази седмица "осребряваме" анонимна руска гражданка, която е убедена, че страната й ще спечели войната поради много проста причина - "Русия има душа".

"Ако сега всичките ни врагове, и ще го направим, тогава свято вярвам, че Русия ще се изправи, ще победим всички. Русия има душа. Мисля, че ще има империя, натам се придвижваме, просто не можем без нея. Имаме нужда от император. Нуждаем се от единна сила, защото такъв е нашият народ. Нуждаем се от ред, дисциплина, защото както показа практиката на Русия и Европа, демокрацията изпада в хаос. Живях в чужбина много години, върнах се с детето си, което бе родено там. Защото тук има вяра, сила и душа. Животът тук е труден, има по-малко комфорт, защото можем да преодолеем всичко. Ние сме закалени със сила, войни и тежки времена. Ще победим". 

"Златен медал" получава най-популярният руски телевизионен водещ Владимир Соловьов. Настъпила е нова фаза във войната, предрича журналистът. И обяснява:

"Няма "зърнена сделка", така че Украйна не се нуждае от пристанища. И въпросът с Черно море трябва да се разреши по същия начин както въпроса с Азовско море". 

Русия превърна Азовско море във вътрешно след началото на войната в Украйна. Така че да му мислят родните политици, особено "неутралния" върховен главнокомандващ на въоръжените ни сили, ако Москва реши да изпълни мечтата на Соловьов.