Руските въоръжени сили няма да бъдат в състояние в близко бъдеще да постигнат решителен пробив в украинската отбрана, затова се опитват да изтощят икономиката и населението на Украйна с ракетни и безпилотни удари, предаде Укринформ.

Мнението изрази естонският полковник Март Вендла пред естонската обществена телевизия.

"В последните дни руските въоръжени сили атакуват основно по направлението Купянск - Сватово - Кременная, в района на Бахмут и в зоната между Донецк и Авдеевка, с минимален успех. Очевидно в близко бъдеще руските войски няма да бъдат в състояние да постигнат решителен пробив в украинската отбрана, затова се опитват с помощта на ракети и щурмови дронове да изтощят икономиката и населението на Украйна", каза отделно той на редовния седмичен брифинг на министерството на отбраната.

Вендла отбеляза, че украинските въоръжени сили са постигнали известни успехи на изток, в района на Бахмут, и на юг, в района на Орехов и Велика Новоселка.

"Същевременно все още не разполагаме с надеждно потвърждение за пробив в първата линия на руската отбрана. Украйна продължава да нанася удари по важни за Русия логистични обекти, за да затрудни снабдяването на фронтовите части", посочи старши офицерът от разузнаването, цитиран от БТА.

Същевременно БНТ предаде, че танкер в Керченския пролив е пострадал при удар на украински безпилотен апарат, цитирайки руския Морски спасително-координационен център.

Екипажът от 11 души е невредим и е вече на сигурно място. На мястото, на което се намира плавателният съд, са пристигнали два буксира. Пострадало е машинното отделение на танкера. Разлив на петрол няма.

Танкерът е плавал под руски флаг.

Според "Москоу таймс" пострадалия танкер е "СИГ", който е обект на американски санкции, защото доставя гориво на руските сили, притекли се на помощ на сирийския президент Башар Асад.

Няколко членове на екипажа са били ранени при атаката от счупени стъкла, пък заяви в "Телеграм" Владимир Рогов, назначеният от руските власти ръководител на администрацията в Запорожка област.

Следвайки тази връзка, може да видите уникално видео, заснето от дрона, преди да се взриви.

Нападението бе извършено ден, след като украински дрон удари руски военен кораб в черноморската база Новоросийск - първа подобна атака там. Източник от украинските служби за сигурност заяви пред Франс прес вчера, че тази атака е била успешна.

По-рано тази нощ бе съобщено, че движението по Кримския мост е било временно преустановено след издадена тревога за атака, ненасочена директно срещу него. То вече е възстановено, съобщават местни представители.