Националният съвет на "Продължаваме промяната" е определил вчера Константин Бачийски за кандидат за кмет на предстоящите местни избори в Бургас.

"Решаващи за избора се оказаха авторитетът и безупречната репутация на бургаския народен представител", съобщиха от бургаската структура на партията.

Самият Бачийски обявява, че протяга ръка към всички бургазлии, които не само искат промени, но са "готови да ги предизвикват и да бъдат част от тях".

Депутат в настоящото и предните два парламента, Константин Бачийски е бивш общински съветник в морската столица и председател на „Средна европейска класа“ - партията, с която "Продължаваме промяната" се яви на първите си избори, когато още не бе регистрирана като партия. От тогава Бачийски е водач на листата в Бургас, въпреки недоволството на част от местните симпатизанти на ПП.

Причините за това са някои от позициите на Бачийски и неговата партия СЕК. По информация на Клуб Z, през 2021 г., при първият ЛГБТ Прайд в Бургас, Бачийски е сред организаторите и участва на "контрапротест" - "шествие на хетеросексуалните" в града, редом до представители на прокремълската партия "Възраждане" и местни "патриотични" организации. Тогава общински съветник, той взима участие и в телевизионен дебат в местна телевизия по въпроса "Има ли основание за провеждане на Бургас прайд?". 

Самият Бачийски отрича да е бил сред организаторите.

"Това е абсолютно невярно", коментира той пред Клуб Z. "Никога не съм бил сред организаторите. Единствено участвах в едно предаване, в която бяхме всички партии от общинския съвет в Бургас, аз бях най-балансирания човек там най-вероятно. Казах, че всеки може да има каквато ориентация иска, не трябва да се обръща внимание на тези паради."

Той подчерта, че подкрепя разбирането за взаимоотношенията и традиционните ценности, но никога не е бил против "кой каква ориентация има и какво прави в спалнята си".

"Но не подкрепям показността, независимо дали традиционна или нетрадиционна."

През 2022 г. друг кандидат-депутат на ПП в Бургас - Бисер Русимов, също член на местни "патриоти" и кандидат на СЕК през 2019 г. - се оттегли от листите за вота след като стана ясно, че е запалил ЛГБТ флаг на "Шествие в подкрепа на българското семейство". 

Бачийски демонстрира симпатиите си към идеология, различна от тази на ПП, и в Народното събрание - през 2022 г. гласува "въздържал се" на нови санкции срещу Русия заради войната в Украйна, един от двама депутати в партията с тази позиция. По негови думи - защото работи за българския държавен интерес, основна теза на "Възраждане", чиито народни представители гласуват по същия начин. Пред Клуб Z днес Бачийски добави, че това е бил пакет от мерки в първия ден след началото на войната, който според него е бил с неясно съдържание и последствия за България.

"То можеше да бъде изпращане на военен контингент", отбеляза той.

ПП и ДБ - опоненти и в Бургас?

Възмутени симпатизанти на ПП-ДБ в социалните мрежи се обърнаха към депутати от обединението с въпроса как са допуснали подобна кандидатура.

В отговор депутатът от "Демократична България" Ивайло Мирчев отбеляза, че Бачийски не е кандидатура на "Да, България", ДСБ, "Зелено движение", а само на "Продължаваме промяната".

"А имаме отличен кандидат - Димитър Найденов", добавя Мирчев.

Мирчев спомена и спрягания за кандидат на ДБ депутат Димитър Найденов, който досега обаче не е официално номиниран.

Това означава, че поне по отношение на Бургас ПП и ДБ няма да имат общ кандидат - въпреки заявките да се борят заедно на местния вот поне в областните градове. Налице са и други примери за конкуренция на местно ниво между двете политически сили, както Клуб Z вече писа.